НОВИНИ

Проектоспоразумение от Доха предвижда замразяване на добива на петрол

Проект за споразумение от Доха предвижда замразяване на добива на петрол на равнището от януари тази година до октомври, заяви азербайджанският министър на енергетиката Натиг Алиев, цитиран от ТАСС.

bnt avatar logo
от Източник: БТА
21:26, 16.04.2016
Чете се за: 00:23 мин.
По света
проектоспоразумение доха предвижда замразяване добива петрол

Министрите, отговарящи за петрола, на страните производители на "черно злато" се събират утре в катарската столица. Те ще обсъдят въпроса за замразяване на добива с цел стабилизиране на пазара на фона на рязкото поевтиняване на суровината.

"Черновата на споразумението не е голяма. Тя гласи следното: страните, събрали се в Доха, стигнаха до извода, че за привеждане в ред на цените на петрола са съгласни да задържат добива до октомври на равнището от януари 2016 г.", каза Алиев в интервю за ТАСС.

Азербайджанският енергиен министър посочи, че споразумението ще е джентълменско и няма да има контролен механизъм. Цената на петрола ще се увеличи бавно и постепенно до равнище от 50 долара за барел до края на годината, прогнозира Алиев. Той допълни, че приемливото за Азербайджан ниво догодина ще е 60 долара за барел.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Първата пастафарианска сватба
Първата пастафарианска сватба
Протестиращите в Скопие поискаха оставка на президентаи експертно правителство
Протестиращите в Скопие поискаха оставка на президентаи експертно правителство