НОВИНИ

Проектозакон: Опаковките на храните ще бъдат само на български

Затягат режима за пренос на хляб, а изворните и минерални води вече ще се причисляват към храните. Това са малка част от промените в новия Закон за храните, който предстои да бъде гласуван на първо четене в пленарна зала. Очакванията са в него да бъдат направени още промени между двете гласувания.

Цветелина Катанска
от Цветелина Катанска
17:16, 18.10.2017
Чете се за: 00:57 мин.
У нас

Новият закон за храните въвежда задължително етикиране на български език за всички стоки продавани у нас. По-рано днес текстовете бяха гласувани за първо четене от депутатите в икономическа комисия към парламента. Други основни промени, които ще бъдат направени е преминаването на водите към храните, забраната за реклама на стоки с ГМО съставки, забрана за реклама на храни с участието на деца, както и се предвижда се завишат изискванията към доставчиците на хляб и хлебни изделия. Освен това се предвижда да се въведе специален статут на хранителните добавки.

Две са предпоставките за написване на нов закон, според министерството на земеделието - първо, старите текстове вече не са актуални и второ по този начин се транспонират изисквяния на евродиректива, обясниха от Министерството на земеделието.

От Асоциацията на безалкохолните напитки се обявиха срещу предлаганите промени относно водите. Според бизнеса има проблем с формулирането на понятието "извор", което налага прекръщаването на повечето води. В момента в страната има 147 находища на води, като едва 13 от тях се използват за добив.

Новите промени обаче бяха приведствани от Асоциацията на хлебарите и сладкарите у нас. Според Марияна Кукушева, която е председател на сдружението, текстовете ще създадат предпоставки за намаляване на сивия сектор в сектора. По думите й, в момента 50% от производителите на хляб работят нелегално като дори пред Народното събрание се продават изделия произведени "на тъмно".

Срещу опаковките на български се обявиха от Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България. Според тях, текстовете, които се предлагат от Министерството на земеделието ограничават свободното движение на стоки като от това ще пострадат най-вече групи от хора със специални изисквания, каквито са диабетиците. Техните храни са вносни и обикновено се поставя етикет на български.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ограничава се размерът на таксите по изпълнителни дела
Ограничава се размерът на таксите по изпълнителни дела
Боядисаха най-ръждясалата ограда на русенско училище
Боядисаха най-ръждясалата ограда на русенско училище