Статутът на проекта за газопровод "Южен поток" остава предишният, работата по него е спряна, заяви пред ТАСС представител на руското министерство на енергетиката.

Статутът е предишният, проектът е спрян, посочи той.
По-рано днес български медии съобщиха, че работата по проекта "Южен поток" през следващите няколко седмици ще бъде възобновена. Според в."Стандарт" подобен род сигнали е получил от Русия българският премиер Бойко Борисов. Както отбелязва изданието, вероятно проектът за изграждането на газопровода ще бъде една от точките в дневния ред на заседанието на руско-българската междуправителствена комисия за търговско-икономическо и научно-техническо сътрудничество, което ще се състои в края на януари в София след петгодишно прекъсване.

Руският президент Владимир Путин на 1 декември 2014 година обяви, че при създалите се обстоятелства Русия няма да построи проекта "Южен поток". Ръководителят на Газпром Алексей Милер отбеляза, че проектът "Южен поток" вече не е актуален.Проектът на стойност 15,5 милиарда евро трябваше да доставя на Европа 67 милиарда кубични метра газ годишно.