Проектът за по-строга директива на ЕС в газовия сектор, чиято цел е да се затегне контролът на Брюксел над "Северен поток"2, продължава да е блокиран в Съвета на ЕС и сроковете за утвърждаването му са непредсказуеми. Това заяви на брифинг в Брюксел говорителят на Европейската комисия Александър Винтерщайн. "Този проект продължава да се разглежда от Съвета на ЕС. Там теме процес и не мога да кажа кога ще бъде приключен", допълни той.

Еврокомисията обнародва проекта си за доработване на газовата директива на ЕС през ноември 2017 г. Заместник-председателят на ЕК по въпросите на енергосъюза Марош Шевчович обяви, че ЕК ще действа за приемането на този документ в най-кратки срокове.

Проектът цели най-вече да разшири правата на Брюксел по контрола на международните морски газопроводи, които доставят газ на територията на Евросъюза или с други думи той е насочен към "Северен поток"2, отбелязва ТАСС.

В началото на 2018 г. юридическата служба на Съвета на ЕС излезе със заключение, че текстът, разработен от Еврокомисията, противоречи на международни норми и по-специално на Конвенцията на ООН по морското право. От тогава проектът за този документ се разглежда от работна група на Съвета на ЕС, припомня руската информационна агенция.

Путин и Меркел потвърдиха позициите си по проекта "Северен поток 2"

Путин и Меркел потвърдиха позициите си по проекта "Северен поток 2"

Президентът на Русия Владимир Путин и канцлерът на Германия Ангела Меркел в телефонен разговор са потвърдили позициите на страните си по проекта "Севе...