Днес проблемът с болница „Лозенец“ се реши с решението на премиера Борисов да я запази като Национално многопрофилно лечебно заведение и учебно-клинична база на СУ „Св.Климент Охридски“. Това заяви в студиото на „Още от деня“ ректорът на Алма матер проф. Анастас Герджиков.

Планът болница „Лозенец“ да се преструктурира в педиатрична би означавал, че 17 от 18-е ѝ отделения да се закрият, поясни ректорът на СУ.

проф. Анастас Герджиков, ректор на СУ „Св. Климент Охридски“: Не искахме да се закрива една болница, която работи добре и е в много отношения сред най-добрите болници. Второ, тя е учебно-клиничната база на медицинския ни факултет. В случай, че 17 от тези 18 отделения бяха пратени на други места, лекарите и медицинският персонал щяха да се пръснат и нямаше да имаме преподаватели.

Възможно е лекарите-преподаватели в МФ на СУ да останат такива, ако работят в една болница в България, допълни ректорът на Алма матер.

Борисов: Болница "Лозенец" не трябва да е правителствена

Борисов: Болница "Лозенец" не трябва да е правителствена

Премиерът Бойко Борисов реагира остро на решението на здравната комисия в парламента, която вчера отхвърли идеята за преструктуриране на правителстве...

Педиатрична болница може да се построи навсякъде и въпросът да се направи такава е важен и трябва да се осмисли добре - затова и вчерашният дебат в Парламента е бил важен и за това днешното решение на премиера Борисов е мъдро, допълни проф. Герджиков.

проф. Анастас Герджиков, ректор на СУ „Св. Климент Охридски“: Този дебат трябваше да се проведе, преди да предприемем каквото и да било.

Болница „Лозенец“ не е правителствена по име, нито дефакто, защото мнозинството от пациентите ѝ са обикновени граждани. Пациентите ѝ обхващат и народни представители, и дипломати, заради което не може да се нарича „правителствена“, обясни проф. Герджиков.

Комисията в НС отхвърли предложението за преструктуриране на болница "Лозенец"

Комисията в НС отхвърли предложението за преструктуриране на болница "Лозенец"

Здравната комисия отхвърли предложението на правителството за преструктуриане на болница "Лозенец" в педиатрична. С 11 гласа "за" и 11 "въздържал" се...

Красимир Вълчев: Правото на образование на децата е задължение на родителите

Красимир Вълчев: Правото на образование на децата е задължение на родителите

Обвързването със задължителен етап на образованието е свързано с определено ниво на грамотност. Така просветният министър Красимир Вълчев коментира ла...

Годината за СУ „Св. Климент Охридски“ беше успешна, заяви ректорът.

проф. Анастас Герджиков, ректор на СУ „Св. Климент Охридски“: Духовността няма алтернатива. Не можем да я заместим с икономически или финансови успехи, независимо дали са индивидуални, или на страната като цяло. Имаме нужда от книжовност, духовност, образование, наука и от култура, защото иначе губим човешкото в себе си.

Успехите на най-старото висше учебно заведение в страната може да се видят както в рейтингите, така и в броя на цитати в научи работи, заяви проф. Герджиков. По думите му, университетът може да стане много по-добър след въвеждането на редица мерки и по-високо финансиране. Това е нещо, което става с традиция, и не може да стане за няколко дни, допълни той.

Софийският университет "Св. Климент Охридски" на 130 години

Софийският университет "Св. Климент Охридски" на 130 години

8-ми декември е - празник на студентите. А Софийският университет "Свети Климент Охридски" празнува 130 години от основаването си. На този ден през 18...

Проф. Герджиков, ректор на СУ: Целта ни е да се отворим към обществото

Проф. Герджиков, ректор на СУ: Целта ни е да се отворим към обществото

Софийският университет „Св. Климент Охридски“ празнува 130 години от основаването си. На 8декември 1888 г. Народното събрание приема закон за преобраз...