На връх патронния празник на най-стария университет в България СУ „Св. Климент Охридски“, ректорът на учебното заведение проф. Анастас Герджиков гостува в студиото на „По света и у нас“, където заяви, че качеството на висшето образованието е свързано с качеството на училищното образование. Той също така подчерта, че е отговорност и на самите университети да поддържат достатъчно високо качество на висше образование.

По въпроса със съмненията за нереграментирано раздадените бонуси в СУ проф. Герджиков заяви, че проверките продължават.

Софийският университет „Св. Климент Охридски“ отбелязва патронния си празник

Софийският университет „Св. Климент Охридски“ отбелязва патронния си празник

Празникът започва в този час в параклиса в Богословския факултет с божествена Света литургия. В 11:00 часа Академичният съвет начело с ректора проф. А...

Броят на студентите не се увеличава заради демографската криза, заяви ректорът на СУ „Св. Климент Охридски“ в студиото на „По света и у нас“, но за сметка на това кандидат-студентите са повече. Министерството на образованието увеличава броят на студентите там, където качеството се повишава. Той подчерта, че образователното министерство е поело по правилния път, като финансира висшите учебни заведения не на база брой студенти, а на база качество.

проф. Анастас Герджиков, ректор на СУ „Св. Климент Охридски“: Най-напред в училищното образование трябва да се поддържа качеството и да не се приемат всички кандидат-студенти, както беше до преди три години. В самите университети качеството също трябва да се поддържа.

Той добави, че в СУ се опитват да улеснят кампанията, така че да не затрудняваме студентите и откриваме нови специалности. Ректорът на СУ добави, че авторитетът на Софийския университет остава все така голям и това е видно в националните класации. Той призна обаче, че пред Алма матер има още много път, докато стане престижно учебно заведение и в световен мащаб.

проф. Анастас Герджиков, ректор на СУ „Св. Климент Охридски“: Доволни сме в рейтинговата система в национален мащаб, защото сме първи, но не сме доволни достатъчно в мястото ни в международен мащаб. То е престижно в рамките на България, но не е добро в световен мащаб. Трябва да се постараем да влезем в първите 500, но това няма да стане бързо.

Ректорът на СУ заяви, че проверките за допълнителните възнаграждения в СУ продължава и са насочени към това да се установи дали има основания те да бъдат изплащани. Той не се ангажира с краен срок, когато те ще приключат.

Проф. Анастас Герджиков: Сегашното поколение ще ни отведе далеч

Проф. Анастас Герджиков: Сегашното поколение ще ни отведе далеч

Няколко дни преди началото на новата учебна година във висшите училища, ректорът на СУ „Св. Климент Охридски“ проф. Анастас Герджиков заяви в студиото...

Проф. Герджиков призна, че най-старият университет в България има доста големи дългове, натрупани заради намалената субсидия преди време.

проф. Анастас Герджиков, ректор на СУ „Св. Климент Охридски“: Университетът задлъжня през последните осем години, защото тогава субсидията за издръжка беше намалена. Сега трудно можем да изплатим старите задължения. Нямаме дългове към държавата, но имаме задължения към общината.

Основният проблем на висшето образование в България не е в големия брой университети, а в това, че те преподават всичко, заяви ректорът на СУ. Той допълни, че с течение на времето университетите и институтите са загубили характерния си образователен профил и така са намалили качеството.

Той се обяви за връзка на висшето образование с бизнеса, но подчерта, че трябва да се говори за връзката с висшето образование и работодателите, не само с бизнеса, което предполага връзки с държавния и неправителствения сектор, не само с частния бизнес.