НОВИНИ

Проф. Анастас Герджиков: Трябва да се поддържа качеството в университетите

На връх патронния празник на най-стария университет в България СУ „Св. Климент Охридски“, ректорът на учебното заведение проф. Анастас Герджиков гостува в студиото на „По света и у нас“, където заяви, че качеството на висшето образованието е свързано с качеството на училищното образование. Той също така подчерта, че е отговорност и на самите университети да поддържат достатъчно високо качество на висше образование.По въпроса със съмненията за нереграментирано раздадените бонуси в СУ проф. Герджиков заяви, че проверките продължават.

bnt avatar logo
от БНТ
09:41, 25.11.2017
Чете се за: 01:20 мин.
Още

Броят на студентите не се увеличава заради демографската криза, заяви ректорът на СУ „Св. Климент Охридски“ в студиото на „По света и у нас“, но за сметка на това кандидат-студентите са повече. Министерството на образованието увеличава броят на студентите там, където качеството се повишава. Той подчерта, че образователното министерство е поело по правилния път, като финансира висшите учебни заведения не на база брой студенти, а на база качество.

проф. Анастас Герджиков, ректор на СУ „Св. Климент Охридски“: Най-напред в училищното образование трябва да се поддържа качеството и да не се приемат всички кандидат-студенти, както беше до преди три години. В самите университети качеството също трябва да се поддържа.

Той добави, че в СУ се опитват да улеснят кампанията, така че да не затрудняваме студентите и откриваме нови специалности. Ректорът на СУ добави, че авторитетът на Софийския университет остава все така голям и това е видно в националните класации. Той призна обаче, че пред Алма матер има още много път, докато стане престижно учебно заведение и в световен мащаб.

проф. Анастас Герджиков, ректор на СУ „Св. Климент Охридски“: Доволни сме в рейтинговата система в национален мащаб, защото сме първи, но не сме доволни достатъчно в мястото ни в международен мащаб. То е престижно в рамките на България, но не е добро в световен мащаб. Трябва да се постараем да влезем в първите 500, но това няма да стане бързо.

Ректорът на СУ заяви, че проверките за допълнителните възнаграждения в СУ продължава и са насочени към това да се установи дали има основания те да бъдат изплащани. Той не се ангажира с краен срок, когато те ще приключат.

;

Проф. Герджиков призна, че най-старият университет в България има доста големи дългове, натрупани заради намалената субсидия преди време.

проф. Анастас Герджиков, ректор на СУ „Св. Климент Охридски“: Университетът задлъжня през последните осем години, защото тогава субсидията за издръжка беше намалена. Сега трудно можем да изплатим старите задължения. Нямаме дългове към държавата, но имаме задължения към общината.

Основният проблем на висшето образование в България не е в големия брой университети, а в това, че те преподават всичко, заяви ректорът на СУ. Той допълни, че с течение на времето университетите и институтите са загубили характерния си образователен профил и така са намалили качеството.

Той се обяви за връзка на висшето образование с бизнеса, но подчерта, че трябва да се говори за връзката с висшето образование и работодателите, не само с бизнеса, което предполага връзки с държавния и неправителствения сектор, не само с частния бизнес.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Родители от Пловдив искат по-късен час за начало на първата смяна в училищата
Родители от Пловдив искат по-късен час за начало на първата смяна в училищата
Земетресение с магнитуд 5,1 разлюля Турция
Земетресение с магнитуд 5,1 разлюля Турция