Съпредседателят на Комисията по историческите и образователни въпроси между България и Северна Македония проф. Ангел Димитров коментира пред БНТ, че решението за провеждане на нови избори е било изненадващо. Според Димитров правителството на Северна Македония има достатъчно основания да не предприема този ход.

"Смятах, че правителството има достатъчно основания в момента да не предприеме тази стъпка. Очевидно вътре в самата партия, не само натискът отвън, е довел до решение, че едни предсрочни избори ще дадат нов шанс за управление на сега управляващата коалиция", обясни проф. Ангел Димитров.

Според него е имало твърде много сигнали, че не трябва да се "надуват фанфарите" предварително. Някои от големите европейски държави доста ясно бяха казали, че не смятат момента за подходящ за начало на предварителните преговори.

Проф. Ангел Димитров: Хората в Република Северна Македония много добре разбират, че има известна разлика между желаното и възможното.

По негово мнение отлагането не е толкова страшен сигнал, а е напомняне, че трябва да се ускорят реформите, да се преодолеят моментите на проблеми със съседни страни.