България не приема датата 7 октомври за съвместно честване на Гоце Делчев, както предлага Северна Македония. Това стана ясно след първото заседание на Съвместната междуправителствена комисия, която се проведе в София. Защо двете страни не могат разрешат различията си в исторически план - гост по темата в Сутрешния блок на БНТ1 беше проф. Ангел Димитров, съпредседател на Българо-северномакедонската комисия по историческите и образователните въпроси и бивш посланик на България в Северна Македония.

Договорът за добросъседство със Северна Македония включва твърде много дейности, но фундаментът е заложен в един нормален, конкретен прочит на миналото, категоричен е проф. Димитров.

Проф. Ангел Димитров, съпредседател на комисията по историческите и образователните въпроси: В този смисъл, изпълнението на работата на комисията е да изчисти представите за миналото от онова, което подхранва една погрешна престава за съседа, в случая България. Митове и стереотипи трудно се разграждат - това се случва с добра воля.

Трябва да се изживее един исторически катарзис. Различията са фундаментални, допълни проф. Димитров.

Различията на двете държави за личността на Гоце Делчев, специалистът обясни със самия подход към неговия произход и историческа роля.

Проф. Ангел Димитров, съпредседател на комисията по историческите и образователните въпроси: Ние настояваме да се оценяват личността и делото на Гоце Делчев като един символ на общата история и символ на идеята за свобода и развитие. Нашите колеги се интересуват от формираното отношение към него от съвременната македонско-историческа наука.

Има сериозни различия в оценките за делото, личността и произхода на Гоце Делчев, призна проф. Димитров.

​България не приема 7 октомври като дата за съвместно честване на Гоце Делчев

​България не приема 7 октомври като дата за съвместно честване на Гоце Делчев

България не приема датата 7 октомври за съвместно честване паметта на Гоце Делчев, както предлага Северна Македония. Това заяви вицепремиерът и минист...