НОВИНИ

Проф. Атанас Семов: Ние сме държава, която живее безпрограмно

Доколкото в парламента има кворум, той работи. В този смисъл формално криза няма. Има кризисна ситуация и напрежение, но засега няма видими конституционни измерения. Това заяви в студиото на "Денят започва с Георги Любенов" проф. Атанас Семов.

bnt avatar logo
от БНТ
10:37, 16.03.2019
Чете се за: 00:42 мин.
У нас

„Ако Народното събрание не работи, е налице парламентарна криза. Тя може да прерасне в правителствена, политическа. Но да не се стига до конституционни кризи, тъй като това би било тежка дестабилизация на страната. До конституционен дебат е хубаво да се стига, но до конституционна криза – не”, коментира Семов.

Ако има предсрочни избори, редовното правителство не може да проведе изборите и ги провежда служебен кабинет, назначен от президента. Дали такава фигура трябва да има или не, е въпрос на конституционна целесъобразност и промяна в Конституцията. През годините видяхме служебни правителства, които свършиха много сериозна работа, много добре проведоха избори, дадоха насока за дългогодишното развитие на страната. В известен смисъл служебното правителство може да бъде спасително за държавата, посочи конституционният съдия.

По думите му, е нормално да има общо усещане за страх при всяко предсрочно прекратяване на мандата на властта.

„Големият въпрос е има ли предпоставки за подобно нещо. Истински успешната държава е тази, в която не се мисли за предсрочни избори, а всеки ден се отговаря на това какво е направено по предизборната програма. У нас предизборните програми никой не ги чете, след което никой не ги изпълнява. Ние сме държава, която живее безпрограмно и в значителна степен – на автопилот, държава, в която няма устойчиви дългосрочни управленски решения”.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Мъж се опита да съживи мумията на Ленин... със зехтин
Мъж се опита да съживи мумията на Ленин... със зехтин
Момичето с най-дългата коса в света
Момичето с най-дългата коса в света