НОВИНИ

Проф. Близнашки: Президентска република не е решението за България

Обръщението на президента Румен Радев по повод годишнината от 10 ноември предизвика политически искри сред управляващите. В ефира на БНТ 1 председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов отговори с остра критика към държавния глава, а той пък отвърна директно от Париж. Какви са скритите знаци от престрелките между първите мъже в държавата и задават ли се предсрочни избори - гост по темата в Денят започва с Георги Любенов беше проф. Георги Близнашки, преподавател по конституционно право и бивш служебен министър-председател.

bnt avatar logo
от БНТ
09:33, 11.11.2018
Чете се за: 00:50 мин.
У нас

На хоризонта се задават избори - европейски и местни догодина, но мнозина биха искали към тях да има и едни предсрочни парламентарни, коментира проф. Близнашки. Той обаче допълни, че с такива коалиционни партньори управляващите нямат нужда от опозиция, те могат да изненадат във всеки момент и не пропускат случая да атакуват с всички средства.

Проф. Георги Близнашки: Изказванията на президента започват да придобиват двусмислен характер. Едно е да защитаваш парламентарната демокрация и съвсем други е, когато си имаш едно на ум - да мислиш за президентска република. Такова животно на Европейския континент няма. Това не е алтернатива, не е решение за България. Президентът е избран като пазител на конституцията и трябва да споделя и укрепва нейните принципи.
;

Според проф. Близнашки, у нас проблемът е в неумението да се слуша - много от решенията се вземат прибързано, правителството избягва да се ангажира с внасяне на законопроекти, а вместо това отделни депутати инициират промени на своя глава.

Проф. Георги Близнашки: Не може предложение за покачване на данъка на колите да се внася от Менда Стоянова - това е персонална работа, на правителството. У нас всяко нещо се прави прибързано, вместо се мисли по-предвидливо, а не да се реагира след това.

Според проф. Близнашки, подаването на оставката и смяната на всеки един от лидерите в "Обединени патриоти" би довело до криза в кабинета. Той обаче изрази категорична позиция да не се стига до криза и нови предсрочни избори, тъй като политическият цикъл у нас трябва да следва своя нормален ход.

Вижте целия разговор във видеото!

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
БСП обсъжда алтернативата на Бюджет 2019 и критериите за евродепутати
БСП обсъжда алтернативата на Бюджет 2019 и критериите за евродепутати
Частен случай: Държавата плаща субсидия за две читалища в село със 17 жители
"Частен случай": Държавата плаща субсидия за две читалища в село със 17 жители