Не знам за обявен случай на стафилококус епидермис в България. Това се следи и е под контрол - има стандарт за контрол на вътреболничните инфекции, увери проф. Татяна Червенякова.

Бактерия, която може да предизвика нелечими инфекции, се разпространява в болници в целия свят. За опасността предупредиха австралийски учени, а тревожните изводи са в резултат на мащабно изследване.

По думите ѝ в случая става дума за "една резистентност към известни антибиотици, които се прилагат в интензивни отделения, в отделенията за недоносени деца". По-обезпокоителното е, че бактерията "проявява резистентност спрямо две основни групи, които атакуват грам-положителни и грам-негативни бактерии".

Иначе проблемът с вътреболничните инфекции, като доста често за тях са отговорни точно този стафилокок заедно със стафилококус ауреус, е доста сериозен. Той наистина се контролира както в цяла Европа, така и в България с определени мерки, изисквания, отново подчерта тя.

Какво каза още проф. Татяна Червенякова вижте във видеото.

Опасна бактерия в болниците по цял свят

Опасна бактерия в болниците по цял свят

Бактерия, която може да предизвика нелечими инфекции, се разпространява в болници в целия свят. За опасността предупредиха австралийски учени. Тревожн...