САЩ призовават Франция, Великобритания, Германия и други европейски съюзници да си вземат обратно над 800 бойци от т.нар. Ислямска държава, след оттеглянето на американските сили оттам, като алтернативата е те да бъдат освободени. Това заяви американският президент Доналд Тръмп преди дни в Туитър, като отново подчерта победата над Халифата.

Част от историята ли е вече "Ислямска държава" и колко реален е рискът от атентати от задържаните европейски граждани, ако те бъдат приети обратно в Европа - гост по темата в Сутрешния блок беше арабистът проф. Владимир Чуков.

Преди темата за "Ислямска държава", арабистът коментира осуетената преди дни подготовка на атентат в Северна Македония. По думите на проф.Чуков, терористичната опасност в западната ни съседка идва от албанци, които представляват сериозен контингент джихадисти. Нека припомним, че шефът на някаква своеобразна академия на фронта Нусра, е албанец, подчерта още арабистът.

Няма категорично доказателство за участието на български граждани в редиците на Ислямска държава, заяви проф. Чуков.

Проф. Владимир Чуков, арабист: В тази война много от нещата ще останат тайна, има различни информации, но официално, черно на бяло, няма такова нещо. Така че, нека да успокоим - България не е сред тези страни, които трябва да връщат бойци от "Ислямска държава". Големият проблем е за западноевропейците и то като отделни страни - Великобритания, Франция, Германия, които излъчват най-големите контингенти, наред с Белгия и Дания, които очертаха свой стил за работа с тези свои граждани.

Идеологията на "Ислямска държава" няма как да бъде победена - поне с тези средства и на този етап, коментира в заключение проф. Чуков.

Каква е съдбата на джихадистите-чужденци след „Ислямска държава“?

Каква е съдбата на джихадистите-чужденци след „Ислямска държава“?

Великобритания отхвърли призива на Доналд Тръмп чуждестранните бойци от „Ислямска държава" да бъдат връщани в страните им. Германия е готова да съди г...