Частно-правен спор - така министърът на транспорта Росен Желязков определи пред БНТ казуса с либийския танкер "Бадр". По думите му, заради либийската реакция този спор придобива международен оттенък. Свалянето на знамето и предаването на кораба в български ръце предизвика остра реакция. Докъде може да доведе конфликта - коментар в студиото на Сутрешния блок направи арабистът проф. Владимир Чуков.

Проф. Владимир Чукова, арабист: Това е позиция на либийската морска фирма, която е държавна и според мен имаше много нервни реакции. Аз се запознах със съобщението на сайта, в което имаше много тежки думи от типа на пиратство, мафия - някакси не приляга на една държавна фирма. Спорът би трябвало да се реши в съда, защото става въпрос за претенции между две фирми. При всички случаи, вокалът трябва да бъде намален, защото не приляга на две държави да имат такива отношения.

Според проф. Чуков, от тук насетне ще има спорове, а когато са замесени много пари, двете държави трябва да окажат съдействие за разрешаването им.

Проф. Владимир Чукова, арабист: Нашата държава трябва да направи така, че да бъде всичко прозрачно.

Либия не е от времето на Кадафи. Днес тя е много разпокъсана и се нуждае от политическо обединение, обясни проф. Чуков. Според него, либийците не могат да достигнат до политическа формула и в страната има две правителства.

Проф. Владимир Чукова, арабист: През тази призма ние трябва да преценим доколко това представлява заплаха за България. Трябва да се търсят тези инструменти, които подобават на страна член на ЕС.

И още - какви са акцентите в отношенията между САЩ и Турция по въпроса за кюрдите в Сирия, и каква е ситуацията с ИДИЛ, вижте целия разговор с проф. Владимир Чуков във видеото!

Росен Желязков за казуса с либийския кораб: Спорът е частно-правен

Росен Желязков за казуса с либийския кораб: Спорът е частно-правен

Спорът за либийския танкер "Бадр" е частно-правен, но се правят допълнителни проверки за собствеността на танкера, съобщи министърът на транспорта Рос...