НОВИНИ

Проф. Владимир Чуков: Наистина ситуацията в Близкия Изток е взривоопасна

Критичен ден за ситуацията в Близкия Изток. Днес се очакват масови протести в Йерусалим и Ивицата Газа. Хиляди палестинци ще се отправят към пограничните райони с Израел. Най-вероятно след традиционната петъчна молитва мюсюлманите в региона ще изразят недоволството към американския президент Доналд Тръмп, който заяви че Йерусалим е столица на Израел и пожела да премести посолството на Съединените щати в Светия град.

bnt avatar logo
от БНТ
08:39, 08.12.2017
Чете се за: 01:52 мин.
По света

Съветът за сигурност към ООН се събира на извънредно заседание заради ескалацията на напрежение. Тази нощ бяха изстреляни ракети от ивицата Газа към територии населени с евреи. Израел отговори на огъня. Няма данни за жертви и ранени. В студиото на "Денят започва" арабистът проф. Владимир Чуков коментира, че не може да се предвиди със сигурност как ще се развие критичната ситуация, защото са забъркани твърде много интереси.


проф. Владимир Чуков - арабист: Докъде ще се стигне трудно е да се гадае. Всъщност много зависи от интифадата, дали натискът ще бъде толкова силен, че да се направи ревизия на това решение. Аз лично се съмнявам. По-скоро става въпрос за инструменти за преговорния процес между двете страни. Това е инструмент за натиск върху палестинци да приемат този план, който най-вероятно ще бъде предложен официално след Нова година. Повече от половината от Западния бряг на река Йордан, ивицата Газа, всички останали теми остават на масата. Зад тези преговори стоят твърде много интереси, ако щете и регионални и световни прегрупирвания.


;

Народното събрание прие предложенията на Обединени патриоти за изменения на Наказателния кодекс, които предвиждат криминализиране на проповядването и агитирането на радикален ислям. С промените се предвижда затвор от една до пет години и глоба от 5000 лева за хората, които проповядват радикален ислям. С тях се наказва и използването на верски убеждения за политически цели, в това число и пропагандирането на "Ислямска държава". Гост в студиото на "Денят започва" беше и Юлиан Ангелов, секретар на ПГ на Обединени патриоти и организационен секретар на ВМРО.

Юлиан Ангелов: Видя се, че народните представители имат желание да се включат активно в изработването на по-точни текстове. Препоръката на Министерството на правосъдието е по-прецизирано да бъде направен закона. Ние нямаме нищо против, бихме се съгласили с всяка поправка, която наистина ще направи така, че всичко да е точно и ясно. За нас беше важно да бъде приет този закон на първо четене, тоест философията на това, което предлагаме. Нас ни учуди факта, че БСП се противопоставиха на този законопроект, при положение, че при предното НС го бяха подкрепили. Те се явиха като адвокати на ДПС и не подкрепиха законопроекта, с който радикалният ислям да бъде вкаран в норми, които са точно определени, за да може хора, които проповядват и агитират подобни неща да получават своето наказание. Ние сме предложили да може да има по-точни текстове и тези хора, които отричат светския характер на Българската държава и призовават за неща, които не са съвместими с цивилизацията на 21 век, да си получат своето наказание.
;

Арабистът Владимир Чуков заяви още, че високо оценява позицията на българското външно министерство във връзка с решението на Съединените щати за статута на Ерусалим. Той посочи, че двете страни - израелци и палестинци трябва да се договорят и да се отстоява принципът два народа - две държави.

проф. Владимир Чуков - арабист: Наистина там ситуацията е взривоопасна, но аз си мисля, че тя е променена. 2017-та не е 2000-та година, както беше последната интифада - втората. Просто картината е променена в Близкия изток. На базата на множество други предизвикателства, които се появиха - Ислямска държава, силната конфронтация с Иран. Така че - да, недоволството е общоислямско. Тъй като палестинците преговарят не само за собствената си държава, но и за суверенитета на мюсюлманите върху светите места. Така че ще видим докъде двете противоборстващи страни ще стигнат.
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
„Моята мечта за България“ - дискусия в Брюксел с Боян Петров и Боян Бенев
„Моята мечта за България“ - дискусия в Брюксел с Боян Петров и Боян Бенев
„Азбука на тъгата“: Филм на БНТ за измеренията на израело-палестинския конфликт
„Азбука на тъгата“: Филм на БНТ за измеренията на израело-палестинския конфликт