Ветото и сезирането на Конституционния съд за Закона за държавната собственост от страна на президента Румен Радев няма да попречи на нито един инфраструктурен обект, а той не атакува строителството на такива обекти. Това заяви в студиото на „Още от деня“ секретарят по правни въпроси към държавния глава проф. Емилия Друмева.

Понастоящем Законът за строителството по Черноморското крайбрежие се разглежда. Така секретарят по правни въпроси на президента Радев коментира призивите той да му наложи вето.

Ветото президентът използва като коректив и това трябва да е отношението към тази прозедура - като възможност нещо да се поправи в приетите закони, изтъкна проф. Емилия Друмева.

Президентът Радев сезира КС заради Закона за държавната собственост

Президентът Радев сезира КС заради Закона за държавната собственост

Президентът Румен Радев сезира Конституционния съд с искане да бъдат обявени за противоконституционни и за несъответстващи на международни договори от...

Сезирането на КС за Закона за държавната собственост е заради частта с категорията „обекти с нациоанално значение“, добавена към категорията „национални обекти“, към които се числят и магистралите. Президентът няма възражения по отношение на магистралите, така че сезирането на КС няма да попречи на изграждането на АМ „Хемус“, заяви проф. Друмева.

проф.Емилия Друмева, секретар по правни въпроси на президента: Неговото възражение е заради добавянето на една втора категория, за което в закона и мотивите няма никаква аргументация и най-важно - няма критерии и параметри.

Възраженията на президента не са срещу инфраструктурни обекти, а сезирането на КС не може да спре съдебни дела, защото изменението, което той оспорва в закона, е влязло в сила на 8 юни 2019 г., така че по него не може да има напреднала отчуждителна процедура или правен спор, който да се разглежда от съд. В това беше категорична проф. Друмева.

Президентът Радев организира кръгла маса за избора на нов главен прокурор

Президентът Радев организира кръгла маса за избора на нов главен прокурор

Президентът Румен Радев е категоричен, че не е превишил правомощията си с инициираните от него срещи и дискусии по повод предстоящия избор на главен п...

След проведените срещи на президента за избора на нов главен прокурор картината на развитието в съдебната власт е станала по ясна, заяви проф. Друмева.

Изборът за главен прокурор не е предрешен, категорична беше тя.

Целия разговор гледайте във видеото.