Специалните служби не могат да предотвратят всички терористични атентати, но обществото може да им помогне чрез сътрудничество, взаимопомощ и разбирателство. Това коментира преподавателят от Нов български университет проф. Калин Гайдаров в предаването "Още от деня".

Според криминалния психолог извършителите на нападения са използвани за изпълнение на чужди клаузи интереси и като цяло са хора, които са податливи на внушения.

Проф. Гайдаров коментира кървавия атентат в новозеландския град Крайстчърч, при който в две джамии бяха убити 50 души.

Проф. Калин Гайдаров, Нов български университет: Светът в момента е много контрастен и индивидуалният човек, особено в технологичните общества, става все по-само, все по-самотен. Поради това той може да развива различни, понякога радикални идеи.
Кой е нападателят от Крайстчърч?

Кой е нападателят от Крайстчърч?

Кадрите са от камера, закрепена върху тялото на Брентън Тарант. Те са запечатали моментите преди 28-годишният австралиец да открие безразборна стрелба...

Гайдаров смята, че службите не е имало как да предвидят действията на самотния стрелец от Крайстчърч, тъй като не е имало никакви индикации за подготвяните от него действия.

Работата на обществото за предотвратяване на подобни нападения обаче е да влключва подобни хора в реални социални действия.

Проф. Калин Гайдаров, Нов български университет: Войната сега е за умовете на хората.
Нова Зеландия затяга реда за притежание на оръжие

Нова Зеландия затяга реда за притежание на оръжие

Нова Зеландия затяга законите за притежание на оръжие. 72 часа след кървавото нападение в Крайстчърч, при което загинаха 50 души, правителството пости...