Софийският университет „Св. Климент Охридски“ празнува 130 години от основаването си. На 8декември 1888 г. Народното събрание приема закон за преобразуване на Висшия педагогически курс към първата мъжка гимназия във висше училище. Затова и именно днешният ден е избран и за празник на българските студенти. Кулминацията на годишнината на Университета ще бъде тази вечер с концерт в Народния театър. В аулата на Алма Матер валидираха и специална пощенска марка, посветена на юбилея.

Пред БНТ ректорът на СУ проф. Анастас Герджиков изтъкна, че Софийският университет има важна роля не само за образованието, но и за развитието на духовността и науката.

Пощенската марка по случай 130-годишнина на СУ „Св. Климент Охридски“ беше валидирана в присъствието на множество гости от чужди университети. На марката е изобразена сградата на СУ и дарителите, благодарение на които е построен - братята Евлоги и Христо Георгиеви.

Пред камерата на БНТ ректорът Анастас Герджиков на СУ честити празника на студентите 8 декември и припомни, че тази дата дава началото на българското висше образование - макар и скромно.

Анастас Герджиков, ректор на СУ „Св. Климент Охридски“: Започнали сме със 7 преподаватели и 43 студенти, но сега имаме 1700 преподаватели и 21 000 студенти, от които 1300 са чужденци.
Софийският университет чества своя патронен празник

Софийският университет чества своя патронен празник

Днес в деня на Свети Климент Охридски Софийският университет чества своя патронен празник. Тази година се навършват 130 години от създаването му.

Университетът е средище както на образование, така и на наука и култура, изтъкна ректорът на Алма матер.

Анастас Герджиков, ректор на СУ „Св. Климент Охридски“: Целта ни е да се отворим към обществото максимално, за да бъде университетът не само набор от множество завършили и добре реализирали се възпитаници, а и насочване на обществото към духовните теми - културата, четенето, духовността.

Стараем се, че това ще доведе до промяна на обществената нагласа, защото последните 20 години сме се насочили повече към материалното, завърши ректорът на СУ.

Честванията продължават в Народния театър, където ще се проведе тържествен концерт. Ще бъдат почетени предишните ректори на университета, ще бъде и връчена наградата за литература. Неин носител тази година е проф. Кирил Топалов.