НОВИНИ

Проф. Гетов: Няма да фалират аптеки заради системата за верификация на лекарства

Русенските фармацевти обмислят да бойкотират двете електронни системи за снабдяване с лекарства, които трябва да бъдат въведени през февруари. Едната е свързана с разпространението на фалшиви медикаменти в Европейския съюз, а с другата се цели да се спре нерегламентираният експорт и реекспорт на лекарства. Според фармацевтите това ще изисква сериозни разходи. Председателят на Българския фармацевтичен съюз проф. Илко Гетов увери в сутрешния блок на БНТ, че внедряването на системата за верификация на лекарства няма да доведе до фалит на аптеки в страната.

bnt avatar logo
от БНТ
08:38, 21.01.2019 (обновена)
Чете се за: 01:00 мин.
Още

Проф. Гетов заяви, че предстои до края на годината преходен период, в който на пазара ще има лекарства с код и без код и че никой не трябва да се притеснява за това, че няма да намери определени лекарства в аптечната мрежа. До края на 2019 г. също така няма да се налагат глоби на аптекарите.

Ако дадена аптека работи с НЗОК и има необходимия софтуер, сега е необходимо само оборудването с т.нар. "Четец", който би струвал около 200 лв., допълни Гетов.

Системата е паневропейска, като не важи за Гърция и Италия, тъй като те вече имат сходна. Няма да се плаща такса за присъединяване или за работа на системата в следващите години.

По думите на проф. Гетов самата неяснота какво предстои създава смут сред аптекарите в страната.

;

След 9 февруари производителите на лекарства са длъжни да слагат върху опаковките индивидуален идентификационен код, а аптекарите да проверят със специален четец дали медикаментите са фалшиви. Не всички аптеки обаче могат да си позволят да инвестират в новата електронна система.

Елена Бобева - магистър-фармацевт: „От крайния търговец, т.е. се изискват аптечен софтуер,четци. Всичко това на аптеките ще струва над 33 млн лева.

В България откритите фалшиви лекарства са по-малко от 0,1%. Затова фармацевтите смятат, че контролът трябва да се затегне не при тях, а при онлайн продажбите.

Елена Бобева - магистър-фармацевт: Имайки предвид, че аптеки пазаруват изцяло от лицензирани складове на едро, процентът това да се случи в аптека е много малко вероятен.
Пламен Филев - председател на Регионалната колегия на Българския фармацевтичен съюз в Русе: До нас лекарствата, които получаваме, достигат с фактури, коя партида от кои лекарства, колко бройки пристигат. Така че това е предварително зададена информация.

По данни на фармацевтите не всички държави в Европейския съюз ще въведат тази система от 9 февруари.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Зам.-кметът по околна среда в София: Замърсяването на въздуха е спаднало със 17%
Зам.-кметът по околна среда в София: Замърсяването на въздуха е спаднало със 17%
АРТ посоки с Галя Крайчовска: пътуване с недостижимия Радичков
АРТ посоки с Галя Крайчовска: пътуване с недостижимия Радичков