В Гърция не са съгласни с Името Илинденска Македония и това е очаквано - коментираха пред БНТ историци. Проф. Иван Илчев, който е член на Съвместната българо-македонска комисия смята, че най-безболезненият вариант за име на югозападната ни съседка е Вардарска Македония - име, което и географски, и исторически отговаря на днешната република.

Според проф. Иван Илчев, гръцката реакция не е изненада.

проф. Иван Илчев, Историчекски факултет - СУ, член на Съвместната българо-македонска комисия по историческите и образователни въпроси: Аз не смятах, че са се споразумявали за подобно име. Досегашната практика на Македония беше да посяга с щедра ръка към миналото на Гърция, а сега са решили по същия начин да посегнат към това на България, което звучи нелепо.

Има естествено деление на Македония от края на 19 в., обяснява проф. Илчев.

проф. Иван Илчев, Историчекски факултет - СУ, член на Съвместната българо-македонска комисия по историческите и образователни въпроси - Македония се дели на Егейска, Вардарска и Пиринска Македония. Аз мислех, че в крайна сметка са се споразумели на Вардарска Македония, защото това отговаря действително на тази част от територията на Македония, която заема днешната Република и не навлиза в географските, историческите предели на съседните държави.
проф. Иван Илчев, Историчекски факултет - СУ, член на Съвместната българо-македонска комисия по историческите и образователни въпроси: Тази година е един малък юбилей - 105 години, откакто в Македония се проповядва антибългарско съзнание. Истинско чудо е, че при това положение в Македония има немалко хора, които все още помнят своя корен.

Работата на Съвместната българо-македонска комисия ще започне с разглеждане на български и македонски учебници по история, обясни проф. Илчев.

Името на Македония: Гърция иска „географско или хронологическо“ определение

Името на Македония: Гърция иска „географско или хронологическо“ определение

Решение на спора за името на Бившата югославска република Македония трябва да бъде постигнато в съответствие с предложението на специалния пратеник на...