НОВИНИ

Проф. Кантарджиев: Единични случаи от морбили се очакват това лято

Пет нови случаи на морбили в Пазарджик станаха повод отново да се повдигне въпросът за ваксините и контрола дали те са поставени. Оказа се, че 2 от децата имат документ, че са ваксинирани, но нямат изградени антитела. Гост в студиото на "Денят започва" беше проф. Тодор Кантарджиев - директор на Националния център по заразни и паразитни болести. По думите му, много лесно се доказва дали един човек е ваксиниран.

bnt avatar logo
от БНТ
07:41, 29.05.2017
Чете се за: 00:52 мин.
Още
проф. Тодор Кантарджиев - директор на Националния център по заразни и паразитни болести: Дано да са единични случаите да има поставени ваксини, но само на хартия. Когато изследвахме децата от Пловдив доказахме при някои от тях липса на антитела. Когато няма антитела към това, което е написано, че е ваксиниран, означава, че ваксината или не е подействала, или не е сложена. За съжаление при децата от Пазарджик, доказахме липса на антитела към трите компонента на ваксината - към морбили, заушка и рубеола. Това означава, че сигурно ваксината не е поставена. Това, че някой е написал, че е поставена е много опасно.

Въпросът е обаче как се следи дали се слагат ваксините? - според проф. Кантарджиев, лошият начин за следене е да чакаме епидемия, която сме имали 2009 - 2011 г., когато се оказа, че парите, които държавата е дала за двете ваксини срещу морбили не са слагани и тогава около 24 000 деца се разболяха. Добрият начин за следене е както в напредналите в медицинско отношение държави го правят и което преди 30 години нашата държава го правеше - всяка година на деца в отделните области, на които се взима кръв за профилактични изследвания и когато тази кръв се изследва в специализирана лаборатория може да се разбере това дете за какво е ваксинирано, защото има ваксини, без които не може.

По думите на проф. Кантарджиев, сега заплахата от разпространение на морбили не е нещо кой знае колко страшно, защото това е една детска шарка, която преди години всички сме карали и която заплашва живота много рядко.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Тайна рецепта на хиляди години за най-обичания пай в Рим
Тайна рецепта на хиляди години за най-обичания пай в Рим
Българинът Винсент Винел е сред фаворитите на Гласът на Франция
Българинът Винсент Винел е сред фаворитите на "Гласът на Франция"