Пет нови случаи на морбили в Пазарджик станаха повод отново да се повдигне въпросът за ваксините и контрола дали те са поставени. Оказа се, че 2 от децата имат документ, че са ваксинирани, но нямат изградени антитела. Гост в студиото на "Денят започва" беше проф. Тодор Кантарджиев - директор на Националния център по заразни и паразитни болести. По думите му, много лесно се доказва дали един човек е ваксиниран.

проф. Тодор Кантарджиев - директор на Националния център по заразни и паразитни болести: Дано да са единични случаите да има поставени ваксини, но само на хартия. Когато изследвахме децата от Пловдив доказахме при някои от тях липса на антитела. Когато няма антитела към това, което е написано, че е ваксиниран, означава, че ваксината или не е подействала, или не е сложена. За съжаление при децата от Пазарджик, доказахме липса на антитела към трите компонента на ваксината - към морбили, заушка и рубеола. Това означава, че сигурно ваксината не е поставена. Това, че някой е написал, че е поставена е много опасно.

Въпросът е обаче как се следи дали се слагат ваксините? - според проф. Кантарджиев, лошият начин за следене е да чакаме епидемия, която сме имали 2009 - 2011 г., когато се оказа, че парите, които държавата е дала за двете ваксини срещу морбили не са слагани и тогава около 24 000 деца се разболяха. Добрият начин за следене е както в напредналите в медицинско отношение държави го правят и което преди 30 години нашата държава го правеше - всяка година на деца в отделните области, на които се взима кръв за профилактични изследвания и когато тази кръв се изследва в специализирана лаборатория може да се разбере това дете за какво е ваксинирано, защото има ваксини, без които не може.

По думите на проф. Кантарджиев, сега заплахата от разпространение на морбили не е нещо кой знае колко страшно, защото това е една детска шарка, която преди години всички сме карали и която заплашва живота много рядко.

Италия въвежда задължителна ваксинация за децата

Италия въвежда задължителна ваксинация за децата

Италианското правителство прие наредба, с която се въвежда задължителна ваксинация за деца срещу инфекциозни заболявания, съобщиха местните медии.

Имунизация срещу морбили в Пловдивско

Имунизация срещу морбили в Пловдивско

34 са лабораторно потвърдените случаи на морбили в Пловдив и областта. Това съобщиха от Регионалната здравна инспекция. Към днешна дата общият брой на...