55-годишен мъж от пловдивското село Труд е с потвърдена вече от тестовете диагноза - западнонилска треска. След тежко прекоматозно състояние пациентът се подобрява, съобщиха от Университетската болница "Св. Георги" в Пловдив. Лечението му протича в Клиниката за инфекциозни заболявания. Повече за опасното заболяване в студиото на "Сутрешен блок" коментира проф. д-р Тодор Кантарджиев, директор на Центъра по заразни и паразитни болести.

През 2015 г. за първи път у нас е доказан случай при дете, който за щастие е с благоприятен изход. Преди десетина дни имахме случай на жена, която вече се подобрява, а на 3 септември е доказан западнонилски вирус и в материали от 55-годишен мъж, обясни специалистът.

Той каза още, че западнонилската треска е заболяване, което се среща често в съседните ни страни на Балканите, като има доста случаи, особено в Сърбия и Гърция.

"Ако 200 души бъдат ухапани от заразен комар, заболява един, който може да развие възпаление на централния мозък от 100 души с такова възпаление, може 15-20% да загинат, в зависимост от степента на възпаление", обясни проф. Кантарджиев.

Опасният вирус се разпространява от нашите комари, които хапят вечер и през нощта, а резервоар на вируса са прелетните птици. Носилите категорично не са тигрови комари, това е заблуда, обясни експертът. Вирусът може да бъде пренесен чрез заразена кръв, потвърди проф. Кантарджиев.

Пациентът със западнонилска треска вероятно ще бъде изписан следващата седмица

Пациентът със западнонилска треска вероятно ще бъде изписан следващата седмица

55-годишен мъж от пловдивското село Труд е с потвърдена вече от тестовете диагноза - западнонилска треска. След тежко прекоматозно състояние пациентът...