НОВИНИ

Проф. Кантарджиев: Проблемът с морбили е най-голям в София

Има ли повишение при случаите на заболели от морбили и може ли да бъде спрян вирусът - темата в Сутрешния блок на БНТ1 коментира проф. д-р Тодор Кантарджиев, директор на Националния център за заразни и паразитни болести.

bnt avatar logo
от БНТ
07:58, 19.09.2019
Чете се за: 00:41 мин.
У нас

Регистрираните до момента случаи на морбили са 1158, съобщи проф. Кантарджиев.

Проф. д-р Тодор Кантарджиев, директор на Национален център за заразни и паразитни болести: Може да кажем обаче, че епидемията сериозно затихва. В Област Бургас, където тя започна февруари месец, вече нямаме случаи, ликвидирана е. Ликвидирана е и в Област Кюстендил, Област Пазарджик. Проблемът в момента е в София и София - град, последните три седмици имаме по 3-4 болни, това са главно деца в пред имунизационна възраст.

Когато епидемията се разпространи от здравните заведения в Разложко, тогава на няколко пъти настоявахме имунизацията да обхваща застрашените групи, които боледуват, категоричен е проф. Кантарджиев.

По думите му, в никакъв случай не бива да се допуска да се пише в регистрите, че дете е ваксинирано без да му е поставена ваксина, тъй като това е най-голямата грешка.

Деца с морбили бяха вкарани заедно с бебета в детското отделение. Болници допуснаха големи грешки - не провериха кръвта на персонала и така заразата се разпространи, посочи още експертът.

Проф. д-р Тодор Кантарджиев, директор на Национален център за заразни и паразитни болести: Ако не ликвидираме морбили до февруари месец, влизаме в групите на държавите, които имат вътрешно разпространение на морбили.

Вижте целия разговор във видеото!

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Извънредни имунизации срещу морбили в Пловдив и областта
Извънредни имунизации срещу морбили в Пловдив и областта
Адв. Рангелов: Ограничаване на съкратеното следствие може да забави присъдата
Адв. Рангелов: Ограничаване на съкратеното следствие може да забави присъдата