Промените в Изборния кодекс изискват промяна на целия софтуер, коментира шефът на "Информационно обслужване" проф. Михаил Константинов.

Проф. Михаил Константинов, директор на "Информационно обслужване": В момента всички програми се сменят, включително протоколът за комуникация между машинното гласуване и другите гласувания. В момента комисиите са в пълен шаш. Ние в момента рискуваме да ги объркаме на макс. Искам да попитам ЦИК дали взе решение по въпроса, ако гласоподавател е отбелязал и кандидата, и квадратче, какво правим? Дефект на нашата машина досега беше сложните протоколи и сложните бюлетини. Е, сега ги усложнихме окончателно.

Той призова за премахване на квадратчето "Не подкрепям никого" след изборите, защото сега това е невъзможно.

Проф. Михаил Константинов, директор на "Информационно обслужване": Най-отговорно казвам - махайте квадратчето с всички дивотии около него. Да бяха чукнали в Google да видят къде има такова гласуване. Такова квадратче има в Бангладеш, Украйна, щата Невада, все такива "прогресивни" държави. И Русия го беше въвела, но го махна, защото видя, че е дивотия пълна. Нямат ли тия хора Google, нали им раздадоха таблети, не знаят ли да чукат по клавиатурата.

По думите му, гласуването в чужбина няма никакво значение за президентските избори. То е дало един единствен ефект - за 8 парламентарни избори е произвело 15 депутати, всичките за ДПС. На президентски избори, както и да се местят гласовете, те не променят избора на президент. Гласуването в чужбина е важно заради връзката на българите с родината, обясни проф. Константинов.

Според политолога проф. Антоний Тодоров грешките с "квадратчето" се дължат на изключителното бързане да се завърши една процедура по промяна на Избирателния кодекс, който да въведе задължителното гласуване. Това въпросно квадратче беше цената, която трябваше да бъде платена, обясни той.

Много често има такива грешки в законите, които се допускат поради бързане, недоглеждане и липса на един достатъчно добре организиран законодателен процес, смята проф. Тодоров. Той разкри още един недостатък при изчисляването на въпросното "квадратче".

Проф. Антоний Тодоров, политолог: Представете си на втория тур, на който има квадратче "Не гласувам за никого". Направих изчисления - ако разликата между двамата кандидати на втория тур е примерно 1% и стотина хиляди отидат да гласуват и все пак изберат това квадратче, нито един от кандидатите няма да има повече от 50% от действителните гласове според иначе обявената методика. Тогава какво ще правим?