Хуманитарната операция, проведена на 23 февруари, беше неуспешна и затова лидерите на групата от Лима, САЩ и ЕС са затруднени какви мерки да предприемат. Но тази операция показа, че Николас Мадуро е готов на всичко, за да запази властта си - насилие, запалване на камиони с храни и лекарства, което е варварско, коментира професор Лазар Копринаров в сутрешния блок на БНТ.

Вижте още във видеото:

На 23 февруари се разбра, че армията е лоялна към Николас Мадуро, а това е слабото място на опозицията, те не бяха преценили вярно ситуацията. Николас Мадуро използва т.нар. колективи, паравоенни формирования, въоръжени фенове на Мадуро, които са готови на всичко. Досега те действаха главно в Каракас, но бяха пренесени и по границата с Бразилия и Колумбия, заяви професор Копринаров.

Проф. Лазар Копринаров: Хуан Гуайдо заложи на т.нар. мека сила, този концерт на 22 февруари, в който участваха близо 50 звезди на латино музиката, беше премерен инструмент за влияние, защото всички големи медии отразиха събитието.
Задържаха за няколко часа журналисти, взели интервю от Мадуро

Задържаха за няколко часа журналисти, взели интервю от Мадуро

Екип на американския испаноезичен телевизионен канал "Унивисион" е бил задържан за няколко часа в резиденцията на президента Николас Мадуро в Каракас.

Според него се обсъжда възможността за военна операция.

Проф. Лазар Копринаров: Но аз лично не смятам, че в близките седмици ще има подобна военна операция, защото ЕС се обяви срещу военна намеса, Бразилия и Аржентина не изказаха гласно позициите си, но мисля, че и те не са склонни. За САЩ не е изгодно от гледна точка на ресурсите, с които разполага Венецуела.

Смятам,че Тръмп заложи личната си репутация по време на последните събития във Венецуела, което се случва много рядко, допълни професорът.