Вместо да си вършим работата като специалисти, ние трябва да се съобразяваме с ежедневно променящите се изисквания на Касата, наложените от тях рестрикции, които ескалират, и действително стигаме до момент, в който не можем да направим това, което е най-хуманното и човешкото - да дадем помощ на дете. Това заяви в "Още от деня" детският невролог проф. Иван Литвиненко, началник на Клиниката по неврология в СБАЛДБ „Проф. Иван Митев“.

Той призова да се разшири дейността на болницата с разкриването на хирургична дейност, очни и ушни болести и др., за да не се налага най-малките пациенти да бъдат разхождани между различни болници.

Болшинството от специалностите в педиатрията са представени в болницата, но заради лимитите се ограничава дейността, каза проф. Литвиненко. По думите му пациенти не са връщани.

Проф. Иван Литвиненко: Ние пак "хитруваме" и търсим някакъв начин, защото аз не мога да върна вкъщи родител на дете с два гърча на 26 месеца. Но това е за сметка на това, че изправям на нокти персонал, търча из болницата и търся някъде, където по подходяща пътека може да бъде прието, така че да не ощетя все пак и болницата, защото тук опираме до парите.

Той каза още, че пътеките в педиатрията са най-ниско платените. Даде пример с деца с епилепсия, която струва 400 лв.

Проф. Литвиненко допълни, че отдавна е преглътнал обидата от ниското заплащане, но е обиден от това, че не може да си върши работата.

Педиатрите от единствената специализирана детска болница излязоха на протест

Педиатрите от единствената специализирана детска болница излязоха на протест

Протест на работещите в единствената у нас специализирана детска болница. Те искат по-високи заплати, отпадане на лимитите за прием, и промяна на стат...