Протестът на педиатрите трябва да продължи, въпреки обещаното отпадане на ограниченията за прием на деца в специализираната педиатрична болница в София, както и обещаните 50 млн. лв. за детско и майчино здравеопазване. Това заяви в студиото на „Още от деня“ детският невролог проф. Иван Литвиненко, началник на Клиниката по неврология в СБАЛДБ „Проф. Иван Митев“. Той изтъкна, че това е коренна промяна от позицията му по-рано, провокирана от думите на зам.-министъра на здравеопазването Жени Начева по-рано днес, че не е имало добра комуникация с НЗОК относно липсата на ограничения за легла по клиники и отделения в педиатричната болница.

Целия разговор гледайте във видеото:

Получихме неочаквана, но сериозна подкрепа от Българския лекарски съюз, от където е дошло предложението да се коригират цените на клиничните пътеки, които се използват приоритетно в педиатрията и така те да се разделят от останалите, заяви проф. Литвиненко.

проф. Иван Литвиненко, началник на Клиниката по неврология в СБАЛДБ „Проф. Иван Митев“: Педиатрите в тази страна са в неравностойно положение.

Заради днешните изказвания на зам.-министъра на здравеопазването Жени Начева за недобрата комуникация между НЗОК и педиатричната болница, проф. Литвиненко е решил, че със стачните действия трябва да се продължи.

Той заяви, че не става ясно дали в крайна сметка ограниченията за прием в различните отделения няма да важат за педиатрията.

Проф. Литвиненко: Обиден съм от това, че не мога да си върша работата

Проф. Литвиненко: Обиден съм от това, че не мога да си върша работата

Вместо да си вършим работата като специалисти, ние трябва да се съобразяваме с ежедневно променящите се изисквания на Касата, наложените от тях рестри...

Проф. Литвиненко допълни, че формулировките за разпределянето на обещаните 50 млн. лв. за детско и майчино здравеопазване са „общи“.

проф. Иван Литвиненко, началник на Клиниката по неврология в СБАЛДБ „Проф. Иван Митев“: Те имат ясния разчет колко отчитаме за месец и за година и колко тези 50 милиона могат да покрият. От там може да се разчете какъв е процентът, който влиза в заплащането на персонала. Това може да ни ориентира какво става и да успокои хората.

Утре има събрание на колектива, което ще реши дали и как да се продължат стачните действия.

НЗОК решава да отпаднат ли лимитите в педиатрията

НЗОК решава да отпаднат ли лимитите в педиатрията

Надзорният съвет на Здравната каса решава да отпаднат ли лимитите за прием в педиатрията.