МВФ намали за трети пореден път прогнозата си за глобалната икономика през тази година. Причините са търговските войни между най-големите световни икономики, неяснотите за Брекзит и забавеният растеж на Китай и Германия. Какво ни очаква и какво предстои заради забавянето на икономиката и как това ще се отрази на България - с коментар по темата в "Още от деня" гостува икономистът проф. Гарабед Минасян.

По думите на експерта, има четири основни причини за отлива на инвестиции в България, което рефлектира негативно и върху развитието на икономиката у нас.

Проф. Гарабед Минасян: В страната съществуват много капитали с нерегламентиран произход, т.нар.криминални капитали. Инвестиционният климат не съдейства за привличането на реални инвестиции. Има климат за т.нар. "кокошкарски" инвестиции. Освен това, държавният бюджет свива своята дейност и институционалните инвеститори не могат да инвестират в ценни книжа, затова напускат. Паричният съвет също съдейства за движение на такива спекулативни капитали.

Вижте целия разговор във видеото!

Доклад на ЕК: Корупцията пречи на инвестициите в България

Доклад на ЕК: Корупцията пречи на инвестициите в България

В България се наблюдава един от най-големите дялове на хора живеещи в риск от бедност, а корупцията и регулаторната несигурност пречат на инвеститорит...