Колкото по радикални и адекватни мерки бъдат взети срещу разпространението на африканската чума, толкова повече ще се скъси периода за борба с тази инфекция. Това заяви в студиото на Сутрешния блок по БНТ1 проф. Христо Найденски - директор на Института по микробиология към БАН.

Няма държава, която да се е справила напълно с африканската чума. Вирусът преживява много добре в околната среда, обясни професорът.

Много важен е въпросът с утилизация на труповете на животни, като тези мерки трябва да бъдат адекватни, категоричен е експертът.

Той потвърди, че вирусът на африканската чума може да издържи до 3 години в замразено месо.

Проф. Христо Найденски - директор на Института по микробиология към БАН: Освен това, вирусът може да живее в осолени шунки във вакуумни опаковки, около 100-140 дни в обезкостесно месо. Затова отпадъците са много рисков фактор. Нужно е частните стопани трябва да предприемат мерки за биосигурност, да полагат усилия за почистване и дезинфекция, да няма достъп на насекоми, гризачи и т.н.

В близките 6 месеца не съм оптимист за справянето с вируса, допълни проф. Найденов. Той призова държавата да се включи в изследванията на учени по разработването на ваксина срещу африканската чума по свинете.

Проф. Христо Найденски - директор на Института по микробиология към БАН: Този вирус има геномна пластичност, възможно е да мутира, докато се намери ваксина срещу него. Някои изследователи не изключват в един момент той да стане опасен и за здравето на хората, както в известна степен стана с птичия вирус.

Вижте целия разговор с проф. Христо Найденски във видеото!

Министър Танева обсъди с експерти мерките за ликвидиране на чумата по свинете

Министър Танева обсъди с експерти мерките за ликвидиране на чумата по свинете

Стратегия за контрол и ликвидиране на африканската чума по свинете обсъдиха в Стара Загора земеделският министър Десислава Танева с представители на н...