Трансплантациите вече са част от нашето ежедневие. В момента имаме добре подготвени екипи, както във ВМА, а и в България - трасплантолози на сърце, на черен дроб, на бъбреци, които си вършат работата много добре и резултатите са налице. Това каза в студиото на "Денят започва" проф. Никола Владов - началник на Клиниката чернодробно-панкреатична хирургия и трансплантология във ВМА.

В рамките на 24 часа са извършени две чернодробни трансплантации преди около три седмици, което не се е случвало. До сега от началото на годината са направени 4 трансплантации, което прави средно по една на месец, което може и да бъде още по-добре. В рамките на 24 часа, за да се направят две трансплантации изисква много добре подготвени екипи и голям ресурс, обясни проф. Владов.

Той уточни, че преди всяка трансплантации има и много неща, които трябва да се премислят, но най-важното нещо е да се скъси времето на студената исхемия, особено за сърцето, за черния дроб. С набирането на опита това време се скъсява все повече и повече, което пък оказва влияние върху резултатите след чернодробната трансплантация.

Държавата спешно трябва да въведе мерки за контрол на болниците, каза още проф. Никола Владов. Според него, това се налага още повече след отмяната на пръстовия идентификатор, защото така се отваря възможност за злоупотреби. Въвеждането на здравната карта и здравното досие е решение на проблема и е добре те да станат факт колкото е възможно по-скоро.