НОВИНИ

Проф. Огнян Герджиков: С чувство за мисия съм, когато преподавам

В студиото на „Денят започва с Георги Любенов“ бившият служебен министър-председател и председател на Народното събрание проф. Огнян Герджиков сподели, че най-добре се чувства, когато преподава в Софийския университет на хора, които искат да научат нещо. Той определи оттеглянето на Димитър Главчев от поста на председател на Народното събрание като „достойно“ и изрази убеждението, че новият парламентарен шеф Цвета Караянчева ще се справи с новата си позиция много добре.

bnt avatar logo
от БНТ
09:22, 26.11.2017
Чете се за: 01:09 мин.
У нас

Проф. Герджиков сподели, че той също е напуснал поста на председател на Народното събрание достойно, а знак за това е уважението, което депутатите от управляващото мнозинство и опозицията са му демонстрирали.

Той определи България като спокойна политически, а действията на сегашната опозиция - като съвсем нормални.

проф. Огнян Герджиков: Нормално е опозиицята да иска да се изявява, особено като сега е по-представена. От тази гледна точка България е спокойно политически място.

Той сподели съмнението си, че по време на председателството на България на Съвета на ЕС да има нови избори и сътресения, както и че предстоящият вот на недоверие ще доведе до нещо съществено.

проф. Огнян Герджиков: Не смятам, че по време на председателството ще има избори. Не бива такова нещо да се случва. След председателството е възможно да се направят политически сътресения.

Според проф. Герджиков не е никаква пречка или проблем, че по време на председателството България ще остане под мониторинг, но изрази надеждата, че наблюдението в скоро време ще отпадне.

Проф. Герджиков изрази разочарованието си, че в Народното събрание законотворците все още демонстрират юридическа некомпетентност. Той припомни, че ако приватизационните сделки са извършени в съответствие със закона, не може да се ревизират.

проф. Огнян Герджиков: Правото не е случайно нещо, то има хилядолетна история. Ако тогава са се случвали незаконни приватизационни сделки, няма пречка и 100 години след това сделките да се обезсилят. Ако тогава сделката е била съобразно закона, не може да се пипа. Давността е институт на всички цивилизовани държави. След определен срок не може да се търси наказателно разследване.

По въпроса със закупуването на нов самолет за бойната авиация, проф. Герджиков подчерта, че неговото служебно правителство е направило онова, което са посъветвали експертите. Той припомни, че се е консултирал и с президента Радев, защото не само служебното правителство е назначено от него, но и защото той е авиационен експерт.

проф. Огнян Герджиков: Аз се консултирах с президента, защото той разбира от въпроса. Той ме посъветва да се вземе решение, за да не изпуснем срока.

Проф. Герджиков подчерта, че остава отдаден на правото и преподаването в Алма матер, каквито и позиции да заема.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Критериите за прием на първокласници стават уднаквени
Критериите за прием на първокласници стават уднаквени
В Благоевград започна състезание по таекуондо
В Благоевград започна състезание по таекуондо