В Италия ще има предсрочни избори в края на септември или началото на октомври, прогнозира пред БНТ президентът на Университета "Джон Кабът" в Рим професор Франко Павончело. Големият въпрос, според него, е дали на тези избори двете партии, които сега не успяха да сформират правителство, ще се явят заедно. С професор Павончело разговаря Цветелина Йорданова.

Въпросът в Италия е не дали, а кога ще са изборите. За първи път италианците ще гласуват в началото на есента, тоест кампанията ще кипи в сезона на отпуските. Временният премиер ще управлява за кратко, но ще има критично важна задача.

Проф. Франко Павончело, президент на Университета "Джон Кабът" - Рим: Основната задача на правителството на Котарели ще бъде да увери пазарите, че Италия не потъва, защото пазарите стават много нервни след провала на коалицията на Пет звезди и Северната лига. Котарели ще се опита да успокои пазарите, да държи финансите под контрол и да подготви изборите. Големият въпрос е с каква избирателна система ще гласуваме. Но според мен, той няма да има време да промени избирателната система и тя ще се запази същата като през март.

Дали новите избори ще излъчат същите победители - отговорът зависи от това дали Движението Пет звезди и Северната лига ще се явят заедно на изборите.

Проф. Франко Павончело, президент на Университета "Джон Кабът" - Рим: Въпросът е дали хората, които гласуваха за движението Пет звезди наистина искат коалиция със Северната лига и обратното. Това не е ясно. Например, за Пет звезди гласуваха много хора, разочаровани от левите. Те със сигурност не искат споразумение с ксенофобска дясна партия. Същото е и със Северната лига. Тя имаше подкрепата на производители от Северна Италия, но те със сигурност не искат да дават пари на безработните от южната част на страната.

Изборите през есента се определят като тест за нагласите на италианците към Евросъюза.

Проф. Франко Павончело, президент на Университета "Джон Кабът" - Рим: Много е важно това, което президентът подчерта - ако искате да имате вот за това дали да запазим еврото, или не - нека да има вот за това. В момента хората казват, че са против еврото. Но ако въпросът бъде поставен директно - искате ли да запазите еврото, или не, тогава много от тези, които гласуваха за Движението Пет звезди и за Лигата, няма да искат да се разделим с еврото.

Любовта на италианците към Евросъюза свърши, смята проф. Павончело, но те знаят, че да напуснеш еврозоната е твърде трудно, дори невъзможно. За италианците започва горещо политическо лято.