Проблемът е, че кабинетът в оставка, който продължава да действа, въпреки че би следвало да бъде назначен служебен кабинет, е напълно безотговорен, той не носи никаква политическа отговорност, нито към парламента, нито към президента. Това каза в студиото на "Още от деня" бившият конституционен съдия, сега преподавател в Софийския университет проф. Пламен Киров.

Според проф. Киров има нарушение в Конституцията, след като президентът Плевнелиев даде право на наследника си Румен Радев да състави кабинет. Нарушение има, тъй като текстът на чл. 99, ал. 7 от Конституцията е императивен. Според него Плевнелиев абдикира от своите конституционни задължения и не иска да си упражнява пълномощията.

Текстът, който от вчера и критици и защитници четат е един и същ:

Чл. 99 , ал. 7

(7) В случаите на ал. 5 и 6 президентът не може да разпуска Народното събрание през последните три месеца от своя мандат. Ако в този срок парламентът не може да състави правителство, президентът назначава служебно правителство.

Според проф. Киров кабинетът в оставка е "напълно безотговорен", той не носи никаква политическа отговорност, нито към парламента, нито към президента.

Повече за тълкуванията на един и същи текст вижте във видеото: