Местата за лишаване от свобода не могат да се сравняват с домашния уют, тъй като тази система десетки години е била извън общественото внимание. Едва от няколко години, след пилотно решение на Европейския съд за правата на човека, се влагат средства за подобряване на условията в местата за лишаване от свобода. Това заяви в студиото на сутрешния блок на БНТ зам.-министърът на правосъдието Николай Проданов.

По думите му, от момента на задържането на бившия кмет на район „Младост“ Десислава Иванчева и нейната заместничка тече обществена кампания, чиято цел е да се повлияе на съда да се достигне до по-лека присъда. Зам.-министърът на правосъдието коментира и новата система за мониторинг на освободени лица под домашен арест.

Местата за лишаване от свобода не могат да се сравнят с домашния уют, тъй като тази система десетки години е била извън общественото внимание, изтъкна проф. Проданов, като по думите му от едва от няколко години, след пилотно решение на Европейския съд за правата на човека, се влагат средства за подобряване на условията в местата за лишаване от свобода.

Кадрите на окованата Десислава Иванчева, обвинена във вземане на подкуп, са били тенденциозни, но са предизвикали донякъде оправдано обществено недоволство, заяви зам.-министърът на правосъдието.

проф. Николай Проданов, зам.-министър на правосъдието: Основен принцип в системата за изпълнение на наказанията е да няма двоен аршин. След случките от лятото предприехме определени действия и длъжностните лица имат право да преценяват как да процедират при всеки отделен случай.

Още от момента на задържането на кмета и зам.-кмета на Младост има „обществена кампания“, която вероятно цели да се окаже влияние върху съда, за да се достигне до по-лека присъда, заяви проф. Проданов.

Затворите променят правилата за конвоиране заради Иванчева

Затворите променят правилата за конвоиране заради Иванчева

Променят правилата за конвоиране на лишените от свобода. В момента комисия пише новата наредба, която ще бъде утвърдена от Министерството на правосъди...

В продължение на един уикенд зам.-министърът на правосъдието проф. Проданов лично изпробвал една от електронните гривни за проследяване на осъдени на по-леки присъди, за да се увери, че могат да се приложи на практика. Той обясни, че двата типа гривни за проследяване се поставят на левия глезен или на китката на осъдените, а целта им да се следи местоположението на осъдените.

Осъдени на по-леки престъпления ще носят електронни гривни за проследяване

Осъдени на по-леки престъпления ще носят електронни гривни за проследяване

До няколко месеца ще започне използването на 250 гривни за електронно проследяване на осъдени за по-леки престъпления. С устройствата ще могат да се к...

Подобни мерки ще се прилагат най-широко спрямо лица, осъдени на пробация, така че да се контролира да не посещават забранени за тях места, обясни проф. Проданов. Средствата за гривните са осигурени по ОП „Добро управление“ и са в размер от малко над 1 млн. лв. Системата разполага с 250 гривни, като тя може да понесе до 2000 бройки. Проф. Проданов обясни, че основната сума е за системата за мониторинг, а не за самите устройства.

проф. Николай Проданов, зам.-министър на правосъдието: Основната техническа система представлява една компютърна система, която осигурява приемането и обработката на съответния сигнал.

Той допълни, че подобни гривни могат да се поставят и на лишените от свобода, които работят на външни обекти, или излежават наказания в общежития от открит тип. Устройствата могат да засекат премахване или нарушаване на целостта им, като те имат и изпитателен характер, допълни проф. Проданов.