НОВИНИ

Проф. Тасев: Тези 11 км от "Балкански поток" са изключително важни за България

Този малък участък от 11 км е изключително важен за България. Първо ние слагаме край на сагата "Турски поток 2" - дали ще мине през нас или не. Слагаме началото на "Балкански поток", каза в студиото на "Сутрешен блок" проф. Атанас Тасев, енергиен експерт.

bnt avatar logo
от БНТ
07:47, 22.10.2019
Чете се за: 00:34 мин.
У нас

По думите му премиерът Бойко Борисов е вложил в Балкански поток "геополитически смисъл".

Проф. Атанас Тасев, енергиен експерт: Това е потокът, който ни обединява, защото нещото, което не беше и показано, този Балкански поток вече е признат и от Сърбия, и от Унгария, и от руската страна, което е най-важно.

Проф. Тасев подчерта, че с тази 11-километрова отсечка и готовността на 140 км по сухопътната част и морската част на "Турски поток 2" каквото и да се случи в отношенията Русия-Украйна, от 1-ви януари ще получим необходимите ни количества газ, които са около 3,5 млрд. на годишна база.

Проф. Атанас Тасев, енергиен експерт: Другото, което е важно, ние обръщаме потока на газа от север на юг, от юг - на север, т.е. ние увеличаваме ролята на южния газов коридор.

Проф. Тасев отбеляза като най-важно това, че оставаме на газовата карта на Европа. По думите му приходната част от транзита само по Балканския газопровод ще бъде по-голяма отколкото прихода по Трансбалканския газопровод на годишна база.

Вижте целия разговор във видеото.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Лаборантката, която забрави жена в скенер, ще бъде наказана със забележка
Лаборантката, която забрави жена в скенер, ще бъде наказана със забележка
За какво да внимаваме в планината през октомври?
За какво да внимаваме в планината през октомври?