НОВИНИ

Проф. Цоневска: Очакваме спешна доставка на изотопа за онкоболни

Важен препарат за диагностика на болни от рак - изотопът технеций, липса у нас от средата на април. Здравното министерство препоръча пренасочване на пациентите към алтернативно изследване с петскенер. На места пациентите обаче предпочитат да изчакат нова доставка, а надзорът на НЗОК обеща на 8 май да гласува допълнителни средства за липсващия изотоп. Ще бъде ли решен проблемът и колко дълго трябва да чакат онкоболните - гост по темата в Сутрешния блок на БНТ1 беше проф. Антония Цоневска – началник на Клиника по Нуклеарна медицина, Аджибадем Сити клиник, болница Токуда.

bnt avatar logo
от БНТ
08:02, 25.04.2019
Чете се за: 00:45 мин.
У нас
Проф. Антония Цоневска – началник на Клиника по Нуклеарна медицина: Проблемът е много спешен, от три седмици фирмата вносител спря доставката на технециев генератор за цялата страна, с който се правят много важни изследвания в онкологията.

Става въпрос за костна сцинтиграфия - задължително изследване, за да се определи стадия на заболяването, което е невъзможно без технициев генератор.

Министерство на здравеопазването работи по въпроса, имаме уверение, че на 7 май ще получим технециев генератор, надяваме се това да се случи. Имаме алтернативи, но те са многократно по-скъпи и облъчането на пациентите е много по-голямо, обясни проф. Цоневска.

По думите й, проблемът с липсващия изотоп поставя под опасност 3000 пациенти на месец, които ще останат без това изследване.

Проф. Антония Цоневска – началник на Клиника по Нуклеарна медицина: Технециевият генератор се получава в понеделник и се използва до края на седмицата, той не е като аспирина, така че трябва да се направят нови доставки.

Относно препоръката на министерството за ориентиране към други алтернативи, проф. Цоневска заяви, че те не са препоръчителни за пациентите.

Проф. Антония Цоневска – началник на Клиника по Нуклеарна медицина: Петскенерът се плаща от НЗОК, струва 1600 лв. Една костна сцинтиграфия е 72 лв - направете си сами сметка за разликата. Освен това, облъчването е неколкократно по-високо, а резултатите са идентични.

Министерството трябва да намери начин да закупи тези технециеви генератори, това не е проблем от днес, каза на финала медикът.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Задимяване заради катастрофа затруднява движението по АМ Тракия
Задимяване заради катастрофа затруднява движението по АМ "Тракия"
На Велики четвъртък в Бачковския манастир
На Велики четвъртък в Бачковския манастир