НОВИНИ

проф. Владимир Чуков: Легендата за ИД ще се победи трудно

В студиото на „Панорама“ проф. Владимир Чуков заяви, че трудно ще се постигне победа над идеологията и „легендата“ за Ислямска държава. Като пример той посочи атентаторите в Западна Европа, 60 процента от които са само симпатизанти на групировката, които не са получавали заповеди от Сирия или Ирак.

bnt avatar logo
от БНТ
22:25, 14.07.2017
Чете се за: 00:34 мин.
По света

Проф. Чуков заяви, че в Мосул е постигната Пирова победа, тъй като коалиционните сили са загубили 13 хиляди войници, а 650 хиляди деца са станали участници или свидетели на ожесточените сражения.

проф. Владимир Чуков: Европейският джихадизъм е три вида - балкански, източноевропейски и западноевропейски. Нашият е източноевропейски, защото не сме били част от войните на Балканите.

Според него в България няма организирани ядра на терористичната организация, но може да има симпатизанти. Той отхвърли тезата, че сред ромското население може да се развие албански сценарий и да стане голям етнически конфликт.

проф. Владимир Чуков: Радикализацията в ромските гета е криминална и това е първата стъпка. Втората стъпка вече е индоктринирането, това е ислямизацията. При ромите имаме отчетлив криминален профил, на хора, които са извън закона. Те достигат до едно определено ниво. Те са специалисти по т. нар. логистика - те са ятаци, те подпомагат каналджийте, те им дават квартира срещу съответни финансови облаги. Но много силно биха могли да се индоктринират, предупреди Чуков.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Два фонтана в Рим ремонтирани с холандски средства
Два фонтана в Рим ремонтирани с холандски средства
Западът призова Косово да състави правителство
Западът призова Косово да състави правителство