НОВИНИ

Проф. Владимир Чуков: Промените за жените в Саудитска Арабия са революция

Какви правомощия даде Кралският указ на жените в Саудитска Арабия и ще бъдат ли спрени те заради консервативните местни обичаи - гост с коментар по темата в Сутрешния блок на БНТ1 беше арабистът проф. Владимир Чуков.

bnt avatar logo
от БНТ
09:16, 08.08.2019
Чете се за: 00:34 мин.
По света

Случващото се в Саудитска Арабия е революция. Освен декретът за настойничеството, ми направи впечатление, че беше издаден още един декрет, според който саудитската жена вече се пенсионира наравно с мъжа - на 60 години, с еднакви социални осигуровки. Очевидно е, че става нещо в Саудитска Арабия и то е в положителен план, обясни арабистът.

Проф. Чуков коментира и новината за договорка между САЩ и Турция относно създаване на зона за сигурност в Северна Сирия.

Проф. Владимир Чуков - арабист: Три дни имаше много активни преговори, лично аз бях скептик. Прави впечатление, че турската страна едва ли не приветства, че САЩ са отстъпили, но от Пентагона мълчат. Има някакво рамково споразумение, детайлите по което се тълкуват по различен начин от двете страни. То обаче поставя въпроса за съдбата на сирийските бежанци. Има детайли, които остават неясни и неразгадаеми.

И още - какво се случва със задържането на кораби във водите на Персийския залив и ще се повишава ли още напрежението с Иран, вижте коментара на проф. Владимир Чуков във видеото!

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
 В Словения мобилизираха допълнително полицаи заради мигрантите
В Словения мобилизираха допълнително полицаи заради мигрантите
Росен Иванов: Водят се преговори за трансплантации с други центрове в Европа
Росен Иванов: Водят се преговори за трансплантации с други центрове в Европа