НОВИНИ

Проф. Владимир Пилософ поема Фонда за лечение на деца

Цялото оперативно ръководство на Фонда е арестувано по подозрение в корупция. По неофициална информация са намерени пари в плик, каза репортерът на БНТ Стоил Рошкев.

Стоил Рошкев
от Стоил Рошкев
18:09, 20.04.2016
Чете се за: 01:37 мин.
У нас

Става въпрос за намерени направления за точно определени болници и връщане на парите към част от ръководството. По неофициална информация деца, изпратени на лечение в болници във Франция, вместо в хотели са били настанявани в частни апартаменти. Дали това е така предстои да разберем.

От оперативното ръководство на фонда са задържани за 24 часа. Разследването е за организирана престъпна група за корупционни престъпления, съобщиха от прокуратурата.

По неофициална информация - потърпевши родители са подали 4 сигнала, единият от тях е предаден лично на министър Москов. Броени часове след арестите, стана ясно, че Павел Александров е уволнен и професор Владимир Пилософ поема Фонда за лечение на деца.

Доайенът на българската педиатрия е приел на среща с премиера Борисов и здравния министър.

Членове на Обществения съвет твърдят, че са нямала достъп до родителите, чиито деца имат нужда от лечение в чужбина.

Красимира Величкова - директор на Български дарителски форум, член на Обществения съвет на Фонда за лечение на деца: Не знаем нищо. Днес трябваше да се проведе редовно заседание на Обществения съвет в 12:30, на което да бъдат разгледани 43 деца за финансово подпомагане за лечение. Заседанието не се състоя, защото малко преди това, както знаете тази акция на ГДБОП, при която Павел Александров - директора на фонда беше задържан. Нямаме идея за какво става въпрос. Както многокартно сме Ви информирали през последните месеци течаха различни проверки от МЗ и различни други органи за работата на фонда. Включително знаем, че има доклад, който ние от Български дарителски форум поиска по закона за достъп до обществена информация и ни беше отказан от МЗ с аргумента, че е изпратен до специализирани органи. Ние не знаем какви са резултатите от този доклад и какви са евентуалните нарушения. Като член на обществения съвет от 2011 г. мога да кажа, че от наша гледна точка работата на фонда работи много добре и знаем, че екипът на фонда работи добре. Ние също с нетърпение очакваме повече информация, защото сме притеснени за Павел Александров и най-вече за децата.
Мария Чернева - член на Обществения съвет на Фонда за лечение на деца: Този доклад, за който говори Краси, ни беше представен, че там нарушенията са леки административни. Декларираха ни от МЗ, че няма тежки нарушения, защото ние наистина настоявахме за резултатите. Освен това не е без значение задържането на директора на фонда, тъй като знаем, че той е с доста разклатено здраве и от децата има също, които трябваше да разглеждаме спешни случаи и сега не знаме как точно трябва да сепостъпи, защотот те се нуждаят от бърза намеса.
Красимира Величкова - директор на Български дарителски форум, член на Обществения съвет на Фонда за лечение на деца: Единствените нарушения, за които ние знам неофициално от заместник-министър Шарков ставаше дума за административни неуредици.

Новоназначеният, доайенът на педиатрията професор Владимир Пилософ ще събере в петък Обществения съвет и тогава ще станат ясни подробностите по случая.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
НЗОК готова с новите договори с аптеките и зъболекарите
НЗОК готова с новите договори с аптеките и зъболекарите
Телевизионен дебют на най-малкия репортер на По света и у нас
Телевизионен дебют на най-малкия репортер на "По света и у нас"