НОВИНИ

Проф. Асен Балтов: Не може лекарите да напуснат кабинетите и да ходят по улиците

Хората са свикнали, че "Пирогов", която е Университетска болница за активно лечение и спешна медицина, е Бърза помощ, но тя не е, а е болница, която работи 24 часа нон стоп и и има специалисти от над 23 специалности, които оказват помощ в болницата. Не може колегите да напуснат кабинетите си, за да могат да ходят по улиците и да оказват помощ. Toва каза в "Денят започва", проф Асен Балтов, директор на УМБАЛСМ "Пирогов" по повод случая, при който човек пострада на метри от Пирогов", а оттам отказаха да му помогнат. Случаят предизвика бурна вълна от реакция, но от медицинското заведение обясниха, че няма как да излязат на улицата и да спасяват хора. Проф. Асен Балтов бе категоричен, че лекарите от "Пирогов" не може да извършват извънболнична помощ и заяви, че, ако има пропуски, те не са в наредбата.

bnt avatar logo
от БНТ
08:35, 25.09.2017
Чете се за: 00:50 мин.
У нас
Проф.Асен Балтов, директор на УМБАЛСМ "Пирогов":
Това не е първото ПТП, което се получава на това изключително натоварено кръстовище. Случвало се е и друг път. Има една наредба номер 25, в която се казва, че центровете за спешна медицинска помощ организират и осигуряват оказване на квалифицирана спешна медицинска помощ по време на на местопроизшествието. Не може колегите да напуснат кабинетите си, за да ходят по улиците и да оказват първа помощ. Това не е тяхна работа. Написано е в същата наредба чл.12, че центровете за спешна помощ оказват помощ на мястото на инцидента по време на транспорт към спешното отделение. В много държави ние нямаме право изобщо да пипнем такъв пациент, ако сме на местопроизшествието, защото ,ако след това изникне нещо усложнение, ние ще носим лична отговорност. Никой от нас не носи със себе си оборудване. Не може да извадим от болницата оборудване и да отидем на улицата. Нямаме такъв тип оборудване. Това, че е малко разстоянието, не значи, че нещата се променят.

Той коментира още, че е останало незабелязано това, че човекът, който пострада на метри от "Пирогов", е прегледан в медицинското заведение и е приет там.

проф. Асен Балтов: Аз лично бих се обадил на 112. Трябва да знаем до къде ни стигат възможностите. Няма как колегите да излязат от кабинета. Той не може да напусне кабинета и да тръгне по улиците.

В студиото на БНТ проф. Асен Балтов съобщи, че състоянието на мъжа е тежко. Има черепно-мозъчна травма и кръвоизлив, който е опериран, а За сега е още под активно наблюдение.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Какво очакват германците от четвъртия мандат на Меркел?
Какво очакват германците от четвъртия мандат на Меркел?
И Северна Корея влезе в забранителния списък за пътуване до САЩ
И Северна Корея влезе в забранителния списък за пътуване до САЩ