Журналисти от БНТ 2 се срещнаха днес с ученици от Националната гимназия за древни езици и култура в София в рамките на кампанията ни „Професия журналист“. Идеята е да покажем на бъдещите ни колеги, че професията ни е с много отговорна обществена мисия и опитите да се омаловажава не са в интерес на никого. В препълнената зала на гимназията първо чухме какви новини искат да гледат.

София

Екипът на новините на БНТ 2 представи пред любопитните ученици първо правилата, по които би трябвало да работят медиите, но ролите много бързо бяха разменени.

„Знам доста училища, които изпращат ученици в различни държави да държат различни изпити и печелят всъщност много награди. България стана всъщност на световно ниво чрез тези ученици и искам всъщност това да виждам“, каза Лина Баяце – 8 клас.

Може ли да се вярва на медиите, след като България е на 109-то място по свобода на словото?- това е другото, което вълнуваше момчетата и момичетата от Класическата гимназия.

„По мои наблюдения, смятам, че българската журналистика и най-вече медийната среда е една изключително пристрастна и необективно отразяваща новините среда“, каза Румен Попов
„С чиста съвест ли заставате пред нас като журналист и какво е мнението Ви за журналистиката“, попита Ангел Евтимов - 10 клас.
„На мен никога не ми се е налагало като продуцент да спирам репортаж. Една от основните ни цели е да върнем вярата ви, че журналистиката е сериозна професия. С обезценяването на журналистиката губят всички. Губят и политиците, губят и обикновените хора, разбира се най-много губят журналистите“, каза Мариета Фидосиева - главен продуцент на Новини и актуални предавания в БНТ2.

Формулата за обективно представяне на гледните точки е проста.

„Най-доброто оръжие е да се стараеш да направиш максимално балансиран репортаж. Тоест да се постараеш и единият да каже каквото мисли, и другият. Защото тогава няма как да си уязвим“, каза Мина Пенкова - репортер и водещ на Новините на БНТ 2.

Най-много питаха - как се подбират новините.

„Как избирате, на базата на какво избирате дали една новина е по-важна от друга и съответно по какъв начин една новина е по-ценна от друга, че да бъде отразена“, попита ученик.

„Водещи за нас са човешките истории и проблемите на хората. Ние обръщаме внимание и фокусът на нашата емисия е съвсем обратен на това, което сте свикнали да гледате. Това са регионални новини, които идват до вашата врата и се занимават с вашия проблем“, каза Филипа Иванова - продуцент и водещ на Новините на БНТ 2.

„Това, което новините на БНТ 2 се отличават, е, че ние не търсим умишлено болката. Ние не търсим в репортажа това да продадем, да бъдем жълти, да привлечем вниманието, а след това зрителят да остане погнусен, да поиска да превключи.“, обясни Даниела Спасова – редактор на Новините на БНТ 2.

От присъстващите - само четирима казаха, че вече са решили, че искат да станат журналисти, но почти всички поискаха да дойдат да поработят лятото при нас, за да видят как се раждат новините. 12-токласникът от Националната гимназия за древни езици и култури - Теодор Златков, вече втора година е част от екипа ни. И може да се каже, че сме му доверили международните новини през почивните дни.

Следващата среща на журналисти от БНТ 2 с ученици от инициативата „Професия Журналист“ е на 18 май във Варна.

Вижте повече за кампанията "Професия журналист"