В кампанията на БНТ2 "Професия журналист" ви срещаме с 12-класничката от Варна Мария Чавдарова. Тя вече е избрала журналистиката за своя професия. Изборът ѝ е осъзнат и е направен след няколко години летен стаж с екипа на БНТ2. Включва се и в екипа на ученическо радиопредаване. Мария и колегите ѝ вече са изпитвали отговорностите и трудностите в тази интересна професия.

Мария Чавдарова всъщност е едно от "децата" на БНТ2 във Варна. Като дъщеря на оператор, тя често присъства на обществени събития, на които е изпратен телевизионен екип да снима. Ярък отпечатък в съзнанието ѝ оставя първото интервю, което взема само на 7 години от тогавашния кмет на града Кирил Йорданов.

Мария Чавдарова: Защо няма куклени театри в училище през междучасията и защо в столовете не се дава топло мляко, а някакви безвкусни желета. Такива ми бяха въпросите.

Това е и моментът, в който разбира, че ще се занимава с журналистика. Оттогава летните ваканции за нея са време, в което "работи" заедно с опитните репортери от телевизионния център. Наученото през годините ѝ дава възможност да стане водеща в ученическо предаване. То се излъчва всяка събота в ефира на Радио Варна. Екипът е добър, а в подготовката днес участва и Паво Славов.

Паво Славов: Трябва да бъдем искрени и обективни. Най-интересното ми е да правя интервюта и да се срещам с нови хора и да показвам тяхната гледна точка за нещата и събитията.

Мария Чавдарова: Медията носи една огромна отговорност. Въпреки това все още има хора, които искат да се занимават с това. И ти си един от тях.

Двамата младежи са единодушни, че опитът, който са натрупали в медиите, е безценен. Споделят, че намирането и представянето на истината е една от важните задачи на журналистиката. Това е трудно предизвикателство, но прави професията още по-интересна, казват младите журналисти.

Вижте повече за кампанията "Професия журналист"