Журналистиката е привлекателна ,но тежка и отговорна професия. Това научиха от водещи и репортери на БНТ2 учениците от кръжока по журналистика в 7-о училище в Благоевград. Те гостуваха в Телевизионния център в града.

Благоевград

Как се правят новини и предавания, колко важно е да се представят всички гледни точки по даден казус или проблем, как да бъдат разграничавани истинските от фалшивите новини. За това разговаряха водещи журналисти от БНТ2 с гостуващите им малки репортери.

"Те имат възможност да опознаят нашата работа, да видят темите, от които ние се интересуваме, да кажат те това, от което се интересуват", каза Ирина Николова.

Децата научиха колко важни за обществото са социалните теми и как се отразяват в емисиите, какт и как се намират позитивни новини. Някои от тях представиха такива текстове като водещи.

"В Благоевградска област четири училища работят по проект, който дава възможност на възрастни хора да се обучават. В училището “Свети Кирил и Методий” в Симитли се обучава група от 16 души. Те са на различна възраст и по една или друга причина не са ходили никога на училище", прдстави новината Божидар.

За малките журналисти бе интересно и всичко в студиото - камерите, как работи аутокюто и как помага на водещия, режисьорският пулт.

"Бих станал журналист или водещ, защото е интересно и забавно", сподели Виктория.
"Въобще не очаквах да е толкова интересно", призна Георги.

Учениците се интересуваха също кога е най-напрегнато и как се поднасят новини, случили се непосредствено преди началото на емисията.

"Всичко е въпрос на професионализъм да се реагира на момента", обясни Йорданка Бакалска.

Малките репортери пожелаха да подготвят свои новини, които да бъдат излъчени в емисията на БНТ2 на 1 юни, както и да посетят отново Телевизионния център.

Вижте повече за кампанията "Професия журналист"