НОВИНИ

Проф.Генчо Начев: Новият реимбурсен списък е направен на тъмно

Новите по-ниски цени на медицинските изделия и консумативи събудиха дискусии за правилността на този ход. Аргументите в полза на решението са, че анализът е показал на какви цени тези иделия се търгуват. Притесненията на лекарите са, че по този начин са изправените пред две алтернативи - трупане на дългове или доплащане от страна на пациента. Темата в "Денят започва" коментира проф.Генчо Начев, директор на болница "Св.Екатерина", национален консултант по кардиохирургия, който отрече новите цени на реимбурсиране на медицински изделия и консумативи да са консултирани с националните консултанти. Според него новият реимбурсен списък е направен на тъмно.

bnt avatar logo
от БНТ
08:38, 17.04.2018
Чете се за: 00:50 мин.
Още
Проф.Генчо Начев, директор на болница "Св.Екатерина", национален консултант по кардиохирургия: По-скоро е трябвало да бъдат консултирани кои от консумативите има възможност да намалят цените, а с колко вече, хората,които разбират от финансиране, могат да преценят и обясни, че частните болници не са задължени да правят процедури по Закона за обществените поръчки, могат веднага да сключват договор, ако намерят доставчик,който да предложи тази цената,която касата казва, че ще реимбурсира. Проблемът е, че за да направим нов търг и процедура по Закона за обществените поръчки, това отнема 3 месеца.

Проф. Начев изрази надежда, че нещата биха се успокоили на 24 април, когато има надзорен съвет на касата, в който ще се разговаря с фирми кои от тях биха могли да предложат тези продукти на цената, която касата ще реимбурсира. По думите му, човек, който не разбира от това, би го направил, не отрече да е правилно, но трябва да бъде направено по друг начин.

Проф.Начев коментира, че в повечето случаи доплащанията от хората не са регламентирани. За това как трябва да стане, той каза следното:

Проф.Генчо Начев: "Много е просто, казва се какъв е пакетът, който реално касата, с парите от задължително здравnо осигуряване може да покрие, в този пакет трябва да влязат неща, които са жизнено важни. Този пакет се покрива със 100% от касата. Казва се какви консумативи и импланти касата може да субсидира, т.е реимбурсира."

Според него това е пътят за демонополизация на касата и този процес не може да стане от днес за утре.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Минчо Коралски: След 2 месеца ще има нов начин на работа на ТЕЛК
Минчо Коралски: След 2 месеца ще има нов начин на работа на ТЕЛК
КАТ: Водачите у нас се движат с по-висока скорост от необходимото
КАТ: Водачите у нас се движат с по-висока скорост от необходимото