НОВИНИ

Проф.Владимир Чуков: Мирното споразумение за Сирия се оказа безполезно

Преди дни САЩ предложиха в Съвета за сигурност на ООН резолюция за 30-дневно прекратяване на огъня за Дамаск и предградието Източна Гута, което се владее от бунтовници и е обстрелвано от правителствената армия. Според проф.Владимир Чуков резолюция 2401 се е оказала безполезна. В "Денят започва" той коментира, че от няколко дни има нова ситуация в Сирия. "Ако до този момент виждахме двете зони за деескалация - Източна Гута и Африн, то от няколко дни виждаме,че Южна Сирия, провинция Дера е под обстрела на правителствената авиация. Там гаранции по деескалацията са както Русия, така и САЩ, и Йордания, т.е театърът на бойните действия много силно се разгръща и ситуацията е коренно различна от това, което беше преди няколко дни.", каза проф.Чуков. Според него това е предпоставка за една по-сериозна възможност за директна конфронтация между Русия и САЩ.

bnt avatar logo
от БНТ
07:40, 14.03.2018 (извънредно)
Чете се за: 00:26 мин.
По света

Военните операции срещу териториите, населени с кюрди в Северна Сирия, са свързани с петролните находища. Това заяви още арабистът професор Владимир Чуков в студиото на "Деня започва". Според него находищата на петрол, които бяха контролирани от терористи преди няколко месеца, а сега от кюрди, са основна цел на световните сили.

Проф. Владимир Чуков, арабист: "Там играта е толкова сложна, задкулисието е толкова непредвидимо, че просто много трудно може да отгатнем докъде ще стигнат контактите между Съединените щати и Турция по отношение на Мамбич. Също така Африн. Там се усещат руско-ирански напрежения, тъй като в бъдеще Русия е дала Африн на Турците и са посочени точките на руската армия, след като Турция овладее областта."


Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Тодор Байчев, БСП: Прехвърлянето на сигурността на частни субекти е абдикация
Тодор Байчев, БСП: Прехвърлянето на сигурността на частни субекти е абдикация
Ново приложение за безопасен интернет за деца
Ново приложение за безопасен интернет за деца