НОВИНИ

Прогнози за парламентарните избори в Испания

Управляващата Народна партия ще е първа на парламентарните избори в Испания в неделя, но няма да получи мнозинство. Това сочат последните сондажи, публикувани днес. След Гърция Испания е страната в евросъюза, която пострада най-тежко икономически в годините на финансовата криза и също прибягна до международна спасителна помощ.

Невена Бонева
от Невена Бонева
18:03, 14.12.2015
Чете се за: 00:47 мин.
По света
прогнози парламентарните избори испания

Ще се задържат ли на власт партиите, които бореха кризата с тежко затягане на коланите - този въпрос пораждаше едни настроения в началото на годината след победата на Сириза, и други след лятото, когато радикалната гръцка левица все пак трябваше да склони на реформите от Брюксел.

В неделя управляващите консерватори в Испания могат да вземат близо 30 на сто от гласовете, следвани от социалдемократите с 20 - 25 на сто. С почти 20 на сто след тях се нареждат двете нови партии - дясната Гражданите и лявата Подемос. Това сочат публикувани днес сондажи, които са и последните разрешени преди гласуването.Така Народната партия вероятно няма да спечели мнозинство и ще се стигне до коалиции, или дори правителство на малцинството.

Педро Санчес лидер на Социалистическата партия: Този и никой друг е вотът за промяна, за възстановяване на качеството на образованието, на защитата на уязвимите, на създаване на работни места с права.
Мариано Рахой премиер на Испания: Когато най-трудното свърши, не бива да позволяваме популизъм, радикализъм или неопитност да ни отклонят от пътя, по който през 2020-та година 20 милиона испанци ще имат работа.

Над социалистите тегне бремето, че допуснаха кризата. Консерваторите позакрепиха икономиката, но новите работни места са предимно на крайткотрайни договори и ниско платени. Тази вечер лидерите на двете основни партии ще убеждават колебаещите се избиратели на телевизионен дебат. Сигурното е, че с традиционното им господство е свършено и политическият пейзаж се променя.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Комисията одобри промените в Конституцията
Комисията одобри промените в Конституцията
Скандал с Нурофен в Австралия
Скандал с "Нурофен" в Австралия