НОВИНИ

Проговори жената, която издаде един от атентаторите в Париж

Проговори пред медиите жената, изиграла ключова роля в откриването на парижкия атентатор Абделхамид Абауд, съучастник в убийството на 130 души през ноември. Наречена условно Соня от журналистите, тя е приятелка на братовчедката на Абауд- Хасна, ликвидирана заедно с терориста и още един мъж в предградието Сен Дени пет дни след нападенията. Заради съдействието си на полицията Соня днес живее под друго име в друг град и под постоянна охрана. Френски медии, публикували разказа ѝ са подведени под отговорност за застрашаване живота на свидетел.

проговори жената издаде един атентаторите париж
bnt avatar logo
от БНТ
17:02, 05.02.2016
Чете се за: 01:15 мин.
По света

Жената, наричана Соня, със сигурност е спасила много хора като е помогнала за локализирането на Абауд. Той съжалявал за "някои пропуски" и готвел още нападения, включително срещу търговски център, полицейски комисариат и дори детска ясла. Соня била с нейната приятелка Хасна (братовчедката на Абауд), която получила инструкции по телефона да отиде в предградието Оберливие. Двете отишли на място и там Хасна извикала уговорената парола "1010".

Тогава от храстите се появил Абауд. Поискал нови дрехи и апартамент, в който да се укрие. Едва тогава Соня осъзнала с кого говори. По думите ѝ атентаторът се усмихвал, с гордост признал деянията си и се държал като човек, открил стока на промоция. Споделил, че е влязъл във Франция без официални документи заедно със сирийци, иракчани, французи, германци, англичани - общо 90 души, установили се в района на Париж. След напразни опити да убеди Хасна да сигнализира за опасния си роднина, Соня позвънила на горещата линия, създадена след атентатите. Тя съобщила адреса на терориста, който е узнала при срещата им и след няколко часа Абауд, негов съучастник и Хасна са ликвидирани от командоси.

Днес Соня се чувства изоставена от държавата - обвинение, което вътрешният министър Бернар Казньов категорично отхвърли след излизане на интервюто. Не може да се каже, че животът ми не е същият, аз просто вече нямам живот. Вече нямам социален живот, нямам работа, нямам и семейство. Откъснаха ме от целия свят.

2000 души във Франция са замесени с джихад, половината са отишли в Сирия и Ирак, съобщи днес пред парламента премиерът Валс. Той защити пред разделените депутати конституционната поправка за лишаване от гражданство при участие в терористична дейност и обеща спазване на принципа за равнопоставеност.


;

Извънредното положение да се удължава максимум с 4 месеца с възможност за подновяване, предложи Валс и отбеляза, че сегашният закон от 1955 година не предвижда временен лимит.

Мануел Валс - премиер на Франция: "Мрежите са дестабилизирани, редица лица са поставени под наблюдение. Нападение беше осуетено благодарение на обиск, осъществен по силата на извънредното пологение. Премиерът не уточни конкретния случай ,но според френски медии Валс е визирал ареста на 27 годишен чеченец в град Тур през декември".
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Елтън Джон изнесе изненадващо шоу на лондонска гара (ВИДЕО)
Елтън Джон изнесе изненадващо шоу на лондонска гара (ВИДЕО)
Убиец стана писател в затвора
Убиец стана писател в затвора