НОВИНИ

Програмата на Столична община за по-чист въздух е неефективна

Програмата на Столичната община за по-чист въздух в София е неработеща и неясна. Това заявиха неправителствени организации, които днес участваха в общественото й обсъждане. Медиите обаче не бяха допуснати да присъстват на дебата.

Владимир Христовски
от Владимир Христовски Альоша Шаламанов
18:40, 17.02.2017
Чете се за: 00:59 мин.
У нас

Според неправителствените организации липсата на ясни приоритети и информация кои са основните замърсители на въздуха са част от причините програмата за опазване на чистотата на въздуха в София да е неефективна.

Ивайло Хлебаров, сдружение "За земята": "В момента нещата както са разписани са доста неясни, някои намерения конкретно не могат да бъдат оценени по какъв начин ще окажат влияние върху качеството на въздуха. Освен това самата програма е неактуална, тъй като е трябвало да бъде приета преди 2 години."

Участниците в дискусията поискаха в програмата да залегнат данъчни облекчения за собствениците на екологични автомобили, денонощен градски транспорт, повече зелени площи и упражняване на строг контрол върху техническите прегледи на колите в града.

Росина Станиславова, граждански районен обществен съвет "Красно село": "Нещо, което не е без значение, това са настилките на нашия град. Дишащите настилки са модерният подход на всеки един европейски град. Ние сега махаме старите павета, махаме настилката, която е дишаща и слагаме асфалт, който е канцерогенен."

Във връзка с усилията на Общината да повиши качеството на атмосферния въздух, от днес започна миенето на улиците в града.

Йоана Христова, зам.-кмет по екология в Столичната община: "Качеството на въздуха е сред основните приоритети на Столичната община в момента и най-бързата, ефективно-експертно доказана мярка е миенето на улици. Така че в момента, в който имаме високи емисии, високи нива на фини прахови частици, най-бързият начин да реагираме е този."

Първоначално ще се мият основните булеварди и трасетата на градския транспорт, след което се планира да бъдат измити и вътрешнокварталните улици. Христова обяви, че тази година бюджетът за този вид дейности е близо 4 млн. лева, което ще позволи градът да се мие по-често.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Готов е механизмът, по който ще се изработи дългосрочната визия за София
Готов е механизмът, по който ще се изработи дългосрочната визия за София
Със значка Бебе на борда бъдещите майки търсят място в метрото
Със значка "Бебе на борда" бъдещите майки търсят място в метрото