НОВИНИ

Програмист вдъхва нов живот на хижа "Кикиш" на Витоша

33-годишен програмист от София възстановява със собствени средства затворения от няколко години насам заслон "Кикиш" на Витоша. Той се намира между Златните мостове и местността „Бай Кръстьо“. За мотива да направиш добро, вижте в рубриката ни "Търси доброто".

bnt avatar logo
от БНТ
19:30, 10.05.2016
35273
Чете се за: 00:54 мин.
У нас

Зелена пътека отвежда туристите до приказното място, в което като в прегръдка се е сгушил "Кикиш". В миналото мястото е известно на планинарите като заслон. Днес Васил Лазаров, който иска да възроди едно любимо за него място, мечтае то да предлага домашен уют и да дава възможност и за пренощуване.

Васил разказва, че след поредния път, в който видял любимото си място разбито, ограбено и изоставено, взел решение да промени историята на заслона. Запретнал ръкави, създал група във фейсбук, за да може да намери съмишленици, и се захванал за работа.

Васил Лазаров: „Разбрах, че е собственост на Български туристически съюз. Отидох, питах. Оказа се, че други желаещи няма. Дадоха ми го под наем за 6 години.“

Прохождащият хижар не плаща наем. В замяна на това от туристическия съюз поискали да го ремонтира и му обещали да му помогнат в подмяната на дограмата.

Васил Лазаров: „Оправихме покрива, една изгнила пристройка я съборихме и изградихме наново, всички стъкла сменихме. Оправихме стени, пребоядисахме тавани.“

До момента Васил и съпругата му Елена са похарчили 2000 лева за ремонтните дейности. Освен приятелите в доброто дело се включват и много непознати хора за новия хижар.

Васил Лазаров: „В началото си мислех, че ще си го бутаме с моята съпруга и от време на време ще ми трябват доброволци. Оказа се, че постоянно ми трябват доброволци, за всичко. Трябва да се носи на ръце, трябва да се работи много, винаги по няколко ръце трябват.“

Васил разказва още, че в заслона няма електричество и би се радвал някой, който разбира от алтернативни начини за производство на ток, да се свърже с него. Така, благодарение на общите усилия и добрите дела, заслонът отново ще посреща туристи от средата на лятото.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Досиетата Панама вече са достъпни в интернет
Досиетата "Панама" вече са достъпни в интернет
ДРУГИТЕ НОВИНИ
ДРУГИТЕ НОВИНИ