НОВИНИ

Производители и доставчици обявяват исканията си за нови цени на тока

До края на деня производителите и доставчиците на електроенергия трябва да обявят исканията си за нови цени на тока от юли. Очаква се повечето от компаниите да поискат увеличение, както всяка година. Според разпоредбите на закона, след като обявяват исканията си, дружествата трябва в срок до 31 март да ги внесат официално в Комисия за енергийно и водно регулиране. Тя има срок до края на юни, за да вземе решение за новите цени.

производители доставчици обявяват исканията цени тока
bnt avatar logo
от БНТ
06:48, 28.02.2017
Чете се за: 00:23 мин.
У нас

През миналата година доставчиците на ток поискаха средно увеличение от около 4% на крайните цени на тока за бита. Тогава регулаторът реши токът да поскъпне минимално - под 1% единствено за абонатите на ЕВН в Южна България. В Западна където доставчик е ЧЕЗ, цените бяха задържани, а в Североизточна при "Енерго про" дори имаше намаление от близо 1 на сто.

Една от причините за корекциите в цените освен исканията на крайните доставчици е и промяна на цените на производителите. През миналата година увеличение поискаха по-големите държавни централи - АЕЦ "Козлодуй" и ТЕЦ "Марица изток 2". За по-висока цена настояваше и Националната електрическа компания. Очакванията на експерти от сектора са, че това ще се повтори и тази година.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Психолози остават в 52-ро училище, където момиче почина след удар в корема
Психолози остават в 52-ро училище, където момиче почина след удар в корема
Ограничават частично движението в тунела Траянови врата заради проверка
Ограничават частично движението в тунела "Траянови врата" заради проверка