НОВИНИ

​Производители на череши протестираха срещу ниските изкупни цени

Производители на череши от региона на Стара Загора протестираха срещу ниските изкупни цени и липсата на реализация на продукцията им. Те настояха за помощ от държавата, защото продават на загуба. Заместник-министърът на земеделието Цветан Димитров, който се срещна с производителите обяви, че ако се наложи, държавата има инструменти, с които може да предприеме мерки за регулиране на реалната пазарна обстановка.

bnt avatar logo
от ​Г. Паскова, Ан. Дочева
17:37, 05.06.2018
Чете се за: 00:50 мин.
У нас

Обявеното от производителите блокиране на автомагистрала „Тракия" край Стара Загора не се състоя, защото на място дойде заместник-министърът на земеделието Цветан Димитров. Според него стопаните са били подведени, тъй като в момента се провеждат консултации с производителите на череши за себестойността и реализацията на продукцията.

Цветан Димитров - заместник-министър на земеделието: Разбирате ли, диалогът се води, наблюдава се процесът. Във всеки район знаем колко се изкупува и как се изкупува.
Петър Лазаров - производител на череши: Вижте черешата на 70 ст., тая череша на 70 ст. ли е...
- Ние имаме разходи, зимата, минус 10 се реже навънка, бе човек, чисти се, подрежда.
;

Заради липсата на реализация на продукцията, голяма част от черешите стоят необрани, заявиха производителите. А фирмите за преработка не могат да поемат продукцията, която е в пъти повече от миналогодишната. Такъв е случая в фабриката в кюстендилското село Копиловци. Производители са били принудени да пренощуват пред фирмата.

Здравко Мартинов - земеделски производител: Вчера от 7-8 ч. тука висим. - БНТ: Защо? - Ами, защото не ги изкупуват, висим тука по два дена. Няма къде да ходим, тука единствено приемат череши за сега и това е.
Микеле Мастропаскуа - собственик на фирма за преработка на череши: Качество е добре, количество е добре. Проблемът е, че са много череши. Само ние сме отворени в Кюстендил. Сутрин работим, на обяд работим, вечерта работим.

Днес почти всички пунктове за изкупуване на череши бяха затворени. Много от стопаните вече са решили да се откажат от отглеждането на череши и заради ниската изкупна цена.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Президентът Румен Радев критикува ефективността от борбата с корупцията
Президентът Румен Радев критикува ефективността от борбата с корупцията
Правата за пребиваване на гей двойките важат за всички страни от ЕС
Правата за пребиваване на гей двойките важат за всички страни от ЕС