Производители на череши от региона на Стара Загора протестираха срещу ниските изкупни цени и липсата на реализация на продукцията им. Те настояха за помощ от държавата, защото продават на загуба. Заместник-министърът на земеделието Цветан Димитров, който се срещна с производителите обяви, че ако се наложи, държавата има инструменти, с които може да предприеме мерки за регулиране на реалната пазарна обстановка.

Стара Загора Копиловци, Кюстендил

Обявеното от производителите блокиране на автомагистрала „Тракия" край Стара Загора не се състоя, защото на място дойде заместник-министърът на земеделието Цветан Димитров. Според него стопаните са били подведени, тъй като в момента се провеждат консултации с производителите на череши за себестойността и реализацията на продукцията.

Цветан Димитров - заместник-министър на земеделието: Разбирате ли, диалогът се води, наблюдава се процесът. Във всеки район знаем колко се изкупува и как се изкупува.
Петър Лазаров - производител на череши: Вижте черешата на 70 ст., тая череша на 70 ст. ли е...
- Ние имаме разходи, зимата, минус 10 се реже навънка, бе човек, чисти се, подрежда.
© БТА

Заради липсата на реализация на продукцията, голяма част от черешите стоят необрани, заявиха производителите. А фирмите за преработка не могат да поемат продукцията, която е в пъти повече от миналогодишната. Такъв е случая в фабриката в кюстендилското село Копиловци. Производители са били принудени да пренощуват пред фирмата.

Здравко Мартинов - земеделски производител: Вчера от 7-8 ч. тука висим. - БНТ: Защо? - Ами, защото не ги изкупуват, висим тука по два дена. Няма къде да ходим, тука единствено приемат череши за сега и това е.
Микеле Мастропаскуа - собственик на фирма за преработка на череши: Качество е добре, количество е добре. Проблемът е, че са много череши. Само ние сме отворени в Кюстендил. Сутрин работим, на обяд работим, вечерта работим.

Днес почти всички пунктове за изкупуване на череши бяха затворени. Много от стопаните вече са решили да се откажат от отглеждането на череши и заради ниската изкупна цена.